Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SBU acuză un mitropolit ortodox că lucra în interesul Rusiei - Acuzațiile vin după raportul ONU referitor la persecutarea UOC

SBU

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță într-un comunicat de presă că l-a „demascat” pe mitropolitul uneia dintre eparhiile Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) pentru că lucra în interesul Federației Ruse.

Este vorba despre un mitropolic din regiunea Vinniția, care este acuzat că a justificat agresiunea Federației Ruse și a incitat la dușmănie interconfesională între credincioși.

„Împreună cu anchetatorii Poliției Naționale a Ucrainei, în cadrul activității de neutralizare a amenințărilor la adresa securității statului, s-a stabilit că, chiar și după începerea invaziei pe scară largă a forțelor de ocupație în Ucraina, clericul a susținut politica Kremlinului și a aprobat acțiunile Federației Ruse. Pe propria sa pagină de internet, mitropolitul a postat mesaje care conțineau apeluri de incitare la dușmănie interreligioasă”, transmite SBU.

„Examinarea inițiată de SBU a confirmat natura ilegală a acțiunilor atacatorului. În timpul perchezițiilor autorizate la reședințe și clădiri religioase, ofițerii de aplicare a legii au confiscat: echipamente informatice și terminale mobile, materiale tipărite cu conținut pro-rusesc și literatură de propagandă; alte probe materiale trimise spre examinare”, mai arată SBU, anunțând că oficialul religios este acuzat în baza art. 161 (încălcarea egalității cetățenilor în funcție de apartenența lor rasială, națională, religioasă, convingerile religioase, dizabilități și din alte motive) din Codul penal al Ucrainei.

ONU acuză Ucraina că persecută UOC

Acțiunea SBU vine la câteva zile după ce un raport al ONU acuza Ucraina că persecută Biserica Ortodoxă Ucraineană.

ONU și alte organizații internaționale pentru drepturile omului au recunoscut de mai multe ori în ultimii ani persecuția împotriva UOC. Cel mai recent raport a fost prezentat la cea de-a 51-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care s-a încheiat vineri la Geneva, informează Departamentul de Informare-Educație al UOC.

Documentul notează că, în perioada de raportare cuprinsă între 1 februarie și 30 iulie 2022, autoritățile locale din cel puțin șapte comunități teritoriale din mai multe provincii au suspendat activitățile Bisericii în timpul legii marțiale "fără a oferi o justificare clară pentru o astfel de interdicție", ceea ce încalcă standardele internaționale privind drepturile omului.

"O astfel de atitudine nefavorabilă față de Biserica Ortodoxă Ucraineană poate constitui o măsură discriminatorie pe motiv de religie sau de apartenență la un anumit grup religios", se arată în raportul ONU.

Biserica Ortodoxă ucraineană, subordonată anterior Patriarhiei Ruse, a anunţat în luna mai ruperea de aceasta, după ce Rusia a invadat Ucraina, declarându-şi "deplina independenţă".

În afară de Biserica Ortodoxă ucraineană, care era subordonată canonic Patriarhiei Ruse, în Ucraina mai există şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care şi-a obţinut autocefalia în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.