Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scăderea salariilor, sesizată din PSD: Adrian Țuțuianu, scrisoare către Lia Olguța Vasilescu

Inquam Photos / Octav Ganea
adrian tutuianu inquam

Scăderile de salarii încep să fie sesizate și de oamenii importanți ai PSD, asta în ciuda faptului că ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, dă asigurări că acestea nu scad decât în proporție de 3%. Vicepreședintele Senatului, Adrian Țuțuianu, îi transmite un mesaj ministrului Muncii prin care îi solicită să se aplece asupra salariilor din Unitățile de Asistență Socială, pentru că acestea riscă să înregistreze scăderi.

Citește și: Decizie RADICALĂ: Parlamentul INTERZICE pungile de plastic: amenzi COLOSALE pentru comercianți

”Î N T R E B A R E

Adresată: dnei Lia Olguţa VASILESCU, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale

De către: Adrian ŢUŢUIANU, senator

Circumscripţia electorală: 16 Dâmboviţa

Obiectul interpelării: salarizarea personalului plătit din fonduri publice

Doamnă Ministru,


Vă supun atenţiei o speţă care poate genera inechităţi la nivelul grilei de salarizare a personalului care ocupă funcţii de conducere în cadrul Unităţilor de Asistenţă Socială, situaţie survenită ca urmare a modificărilor aduse la Legea Salarizării, dar şi a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, prevăzută în OUG 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. 
Astfel potrivit Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la "Anexa nr. II, Capitolul I, pct.3 - Unităţi de Asistenţă Socială/Servicii Sociale cu sau fără cazare, subdiviziunea 3.1. Salarii de bază pentru funcţii de conducere" este prevăzut un salariu de bază maxim pentru anul 2022. Prin analizarea grilei de salarizare preconizată pentru anul 2022, dar şi a celei actuale din Legea nr. 250/2016 se observă modificări la salariile de bază pentru funcţiile de conducere. În acest context, pentru funcţiile de director şi contabil şef Grad I din unităţile de asistenţă socială/centre cu personalitate juridică, cât şi pentru funcţia de şef centru din Unităţile de asistenţă socială/centre fără personalitate juridică, se operează o diminuare a salariului de bază.

Mai mult la art. 38 alin. 6 din Legea 153/2017 este prevăzut că ,"În situaţia în care, începând cu 1 ianuarie 2018, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, indemnizaţiile de încadrare sunt mai mari decât cele stabilite potrivit prezentei legi pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari ca urmare a majorărilor salariale reglementate, se acordă cele stabilite pentru anul 2022". Conform acestei prevederi, grila salarială actuală devine inferioară grilei din Legea nr.250/2016, iar pentru categoriile menţionate pot apărea diminuări ca urmare a aplicării noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Concomitent cu mecanismul fiscal al transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, se pot genera situaţii în care câştigurile salariale să înregistreze scăderi.

În contextul celor menţionate mai sus vă rog să aveţi amabilitatea de a oferi un punct de vedere. 

Solicit răspuns scris.

Adrian ŢUŢUIANU”, arată senatorul PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.