Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul 'agentului de influență străină' din Camera Deputaților: Șeful ANRP spune că minoritățile au făcut o confuzie

parlament vot camera deputatilor

Președintele ANRP infirmă că s-ar fi referit la deputatul evreilor ca la un agent de influență străină și cere grupului parlamentar al minorităților să admită că s-a făcut o confuzie care-i poate afecta grav reputația.

Citește și: SONDAJ CURS - Viitorul Parlament va fi controlat la limită de o mare alianţă de dreapta .

Grupul minorităţilor naţionale din Parlament a semnalat premierului Ludovic Orban, în ședința de luni a plenului Camerei Deputaților, o acuzaţie "extrem de gravă şi fără precedent" din partea preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, la adresa deputatului comunităţii evreilor din România, Silviu Vexler.

  • "În data de 15 iunie, în şedinţa de plen de atunci, un funcţionar guvernamental aflat direct în subordinea directă a primului-ministru - este vorba de George Băeşu, preşedintele ANRP - la acest microfon m-a acuzat că sunt un agent de influenţă străină, iar că activitatea mea parlamentară reprezintă o activitate externă. Sper să nu confund lucrurile. Domnul Băeşu era prezent aici în calitate de reprezentant al Guvernului. Îl întreb pe domnul prim-ministru, având în vedere gravitatea afirmaţiilor domnului Băeşu, dacă domnia sa a vorbit în numele Guvernului şi al primului-ministru sau a fost o afirmaţie personală?", a spus deputatul evreilor, Silviu Vexler.

Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian, a intervenit la rândul său pe această temă, afirmând că până acum niciodată un membru al acestui grup nu a fost acuzat că serveşte vreo putere străină.

"Până acum niciodată niciunul dintre membrii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale nu a fost acuzat că serveşte o putere străină. Era acuzaţie foarte facilă pe care nici măcar reprezentanţii ultranaţionalişti care s-au perindat prin Parlament nu au făcut-o până acum. Este o acuzaţie extrem de gravă şi, pentru că ea putea să aibă ca obiect pe oricare dintre membrii grupului, care la un moment dat nu convin unora sau altora, vreau să protestez încă de la început, încă de prima oară. (...) Este o acuzaţie de trădare de ţară cea care i s-a făcut domnului Vexler. Fără dovezi, lucrurile mă îndeamnă să cred că ne îndreptăm cu paşi destul de grabnici spre o perioadă pe care o credeam demult apusă. Vă rog foarte mult, domnule preşedinte, stimaţi colegi, să luăm atitudine faţă de asemenea practici, ca ele să nu se mai întâmple niciodată", a spus Varujan Pambuccian.

Președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.) a transmis marți domnului Varujan Pambuccian, președintele Grupului parlamentar al minorităților naționale și spre știința președintelui Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, o scrisoare prin care solicită infirmarea publică a acuzațiilor pe care domnul deputat Silviu Vexler le-a adus.

Șeful ANRP spune că s-a făcut o confuzie, că nu a spus niciodată așa ceva, că afirmațiile deputatului evreilor „nu au nicio bază reală” și că dovadă este stenograma ședinței.

Băeșu spune că atunci când a vorbit de un „factor extern” s-a referit la evaluatorii independenti care realizeaza grilele notarilor. El precizează că afirmatiile la adresa sa au potentialul de a-i „afecta grav reputatia, la nivel personal si profesional”, existand totodata pericolul producerii unor prejudicii de imagine pentru ANRP.

„Va rog sa admiteti ca s-a creat o confuzie si in numele grupului parlaentar al minoritatilor, sa informati public faptul ca l-as fi numit pe domnul deputat „agent de influenta straina””, a adăugat Băeșu.
Extras din stenograma ședinței

Domnul George Băeşu (de la tribună): ...dreptate. Da. Domnule preşedinte, Deci ordonanţa de urgenţă nu a limitat în niciun fel drepturile şi a încercat să asigure un sistem echitabil, pentru că grilele notarilor, domnule preşedinte, nu le face nici Parlamentul şi nu le face nici Guvernul, nici ANRP. Vom ajunge, ca stat, să stabilim valori de despăgubire pe o gândire care nu este nici a politicului, nici a specialiştilor. Va fi o gândire a unui factor extern care poate fi subiectiv. Şi atât vreau să adaug în susţinerea a ceea ce am spus. După ce s-a adoptat Legea nr. 22, în martie, în anumite judeţe, domnule preşedinte, s-a schimbat grila notarilor. Grila notarilor se poate schimba de câte ori vrea cineva. Eu vreau ca dumneavoastră să înţelegeţi că atunci când cineva va trebui să plătească pentru o valoare de despăgubire acordată, se va spune că aşa a spus Parlamentul şi că aşa a spus Guvernul. Nu! Parlamentul a spus să se facă grila notarilor, dar grila notarilor este un element subiectiv, făcut de un expert evaluator şi nu e nici în puterea dumneavoastră, nici în puterea mea să o limitez. De aceea, vă spun: grila din 2013 era o poză pe care n-o modifica nimeni! Acum avem o poză în mişcare, pe care o pot modifica persoane interesate şi noi să constatăm că pe legea noastră plătim ceea ce nu trebuia plătit. Îmi cer scuze pentru limbajul care nu cadrează cu Parlamentul, dar vă spun: "cash fără număr"! Vă mulţumesc frumos

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.