Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal de plagiat la Belgrad - Ministrul de finanţe al Serbiei ar putea rămâne fără doctorat

serbia

Ministrul sârb de finanţe, Sinisa Mali, colaborator apropiat al preşedintelui Aleksandar Vucic, este pe cale să rămână fără doctorat, din motive de plagiat, ca urmare a unei decizii, joi, a Comitetului de Etică al Universităţii din Belgrad, informează AFP potrivit Agerpres

"Comitetul de Etică al Universităţii din Belgrad va propune Senatului Universităţii să acţioneze în acord cu regulamentele în ceea ce priveşte anularea doctoratului ministrului Sinisa Mali, după ce a constatat în unanimitate că el a acţionat de o manieră non-academică", a declarat decanul Universităţii, Ivanka Popovic, citată de agenţia Beta.

Comitetul de Etică a constatat că ministrul a reluat în textul tezei sale de doctorat paragrafe şi extrase de texte de la alţi autori fără a le cita numele, a precizat Popovic.

Sinisa Mali şi-a susţinut teza de doctorat în 2013 la Facultatea de Ştiinţe Organizaţionale (FON) de la Belgrad. Cu toate acestea, un grup de profesori care lucrează la Belgrad şi în străinătate au pus problema doctoratului său, afirmând că este vorba de un plagiat.

Sinisa Mali a respins în mod ferm aceste acuzaţii, bucurându-se de susţinerea categorică a preşedintelui. Pentru a determina legitimitatea acuzaţiilor a fost nevoie de cinci ani.

Lentoarea Facultăţii în a lua o decizie asupra tezei de doctorat a ministrului a îndemnat în septembrie un grup de studenţi apropiaţi de opoziţie să se încuie în clădirea rectoratului pentru a cere ca această problemă să fie rezolvată. Baricadarea a luat sfârşit după 12 zile şi după ce decana Ivanka Popovic a promis că va face în aşa fel încât instituţiile Universităţii să-şi facă treaba.

Sinisa Mali nu este singurul colaborator apropiat al preşedintelui sârb al cărui doctorat a fost pus în discuţie. În 2014, doctoratul ministrului de interne Nebojsa Stefanovic a fost contestat de trei profesori sârbi care la acea dată lucrau în Marea Britanie. În 2016, doctoratul guvernatorului Băncii Naţionale, Jorgovanka Tabakovic, a fost pus în chestiune într-un articol de pe site-ul de informaţii independent Centrul pentru Jurnalism de Investigaţie (CIRN).

Numărul de doctorate acordate în Serbia a crescut în mod substanţial în ultimii 15 ani. În 2007, acest titlu a fost obţinut de 206 de persoane, în timp ce în 2016 a ajuns la peste 2000.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.