Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal de spionaj în Marea Britanie: Telefonul fostului premier Liz Truss, piratat de agenți ruși

Elizabeth Truss

Telefonul personal al lui Liz Truss - inclusiv mesajele private pe care le-a schimbat cu Kwasi Kwarteng - a fost piratat de agenți suspectați că lucrează pentru președintele Vladimir Putin, au dezvăluit Glen Owen și Dan Hodges de la The Mail on Sunday.

Se crede că agenții ruși au obținut acces la detalii ultrasecrete ale negocierilor cu aliați internaționali cheie, precum și la mesaje care îl criticau pe premierul de atunci Boris Johnson.

Sursele au declarat că au fost descărcate mesaje cu vechime de până la un an, iar hackerul nu a fost descoperit până la campania pentru conducerea Partidului Conservator din vară.

Telefonul ei ar fi fost compromis în perioada în care Truss era ministru de externe, dar detaliile au fost ascunse de Johnson și de secretarul de cabinet Simon Case, care a ordonat trecerea chesiunii sub tăcere.

O sursă a declarat pentru ziar că telefonul a fost atât de grav compromis încât a fost plasat acum într-un seif într-o locație guvernamentală securizată.

De asemenea, se crede că mesajele piratate ar fi inclus discuții extrem de sensibile cu miniștrii de externe internaționali de rang înalt despre războiul din Ucraina.

Acestea ar fi inclus discuții despre transporturi de arme, iar o sursă a descris ca fiind "un aspect neplăcut" pentru ministrul britanic de externe faptul că telefonul său a fost compromis atât de ușor.

Incidentul șocant, pe care surse de securitate l-au dezvăluit ziarului, explică de ce Truss a fost nevoită să își schimbe numărul de telefon mobil pe care îl folosise timp de mai bine de zece ani, cu puțin timp înainte de a deveni prim-ministru.

Decizia sa de a face acest lucru a fost raportată la momentul respectiv din cauza confuziei și a anxietății din rândul miniștrilor și consilierilor cabinetului, care brusc nu au mai putut să o contacteze.

Într-o declarație transmisă sâmbătă după-amiază către MS, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: "Nu comentăm aranjamentele de securitate ale persoanelor. Guvernul dispune de sisteme solide pentru a se proteja împotriva amenințărilor cibernetice. Acestea includ ședințe periodice de informare în materie de securitate pentru miniștri și sfaturi privind protejarea datelor lor personale și atenuarea amenințărilor cibernetice".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.