Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal de spionaj. Inalti functionari francezi si europeni, spionati de nemti pentru NSA

spion

Serviciile de informaţii germane au spionat 'înalţi funcţionari francezi şi ai Comisiei Europene în contul NSA americane', potrivit ediţiei de joi a cotidianului german Suddeutsche Zeitung (SZ).

'BND (serviciul de informaţii german) a ajutat NSA să facă spionaj politic', scrie importantul cotidian din Munchen, precizând că interceptările convorbirilor unor 'înalţi funcţionari ai Ministerului francez al Afacerilor Externe, ai Palatului Elysee şi ai Comisiei Europene' au fost realizate de la centrul de interceptare bavarez din Bad Aibling.

Dezvăluiri despre presupusul spionaj din 2008 al firmelor europene de către serviciul de informaţii german pentru NSA au pus în încurcătură de luni guvernul cancelarului Angela Merkel, care a pozat întotdeauna în victimă a aliaţilor săi americani, comentează AFP.

În cazul supravegherii întreprinderilor, spionajul industrial nu a putut avea loc decât 'în cazuri izolate', subliniază SZ, care precizează că SUA căutau la vremea respectivă 'informaţii despre exporturi ilegale'.

În schimb, afirmă cotidianul, citând o sursă descrisă ca demnă de încredere şi cunoscătoare a procedurilor din cadrul BND, 'miezul problemei este spionarea politică a vecinilor noştri europeni şi a instituţiilor Uniunii Europene'.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, care era la timpul respectiv şef al cancelariei şi nu putea deci ignora - potrivit mai multor canale media germane - activităţile BND, a promis să dea explicaţii săptămâna viitoare în faţa comisiei de anchetă parlamentare germane, însărcinată să clarifice practicile agenţiei americane pe teritoriul german.

Pe de altă parte, guvernul este acuzat de opoziţie că a minţit declarând în 14 aprilie - într-un răspuns scris adresat grupului parlamentar al partidului stângii radicale Die Linke - că nu ştie nimic despre vreun spionaj economic al NSA.

'Resping categoric afirmaţia că guvernul nu a spus adevărul', a declarat miercuri Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite.

Germania a fost şocată în vara anului 2013 de dezvăluirile lui Edward Snowden, fost consultant al NSA, potrivit cărora agenţia americană pusese la punct un vast sistem de supraveghere a comunicaţiilor germanilor, până şi a telefonului cancelarului, timp de mai mulţi ani.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.