Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal de spionaj la vârful Eurocorps: Generalul polonez care a participat la formarea militarilor ucrainei a fost demis

france3-regions.francetvinfo.fr
Eurocorps militari soldati arme

Ministerul polonez al Apărării anunţă miercuri că l-a rechemat din post şi l-a demis din funcţie ”de îndată” pe comandantul polonez al Statului Major unic european Eurocorps, locotenent-generalului polonez Jaroslaw Gromadzinski, în urma unei anchete a contraspionajului militar, relatează AFP și news.ro.

Serviciile de informaţii au ”deschis o anchetă de control” cu privire la accesul locotenent-generalului polonez Jaroslaw Gromadzinski la informaţii secrete, în urma unor ”noi informaţii despre ofiţer”, anunţă într-un comunicat Ministerul polonez al Apărării.

”Ca atare, s-a luat decizia de a-l demite pe generalul Gromadzinski din funcţia de comandant al Eurocorps şi de a-l rechema imediat în ţara sa”, anunţă ministerul.

Alt ofiţer urmează să fie desemnat ”să asigure continuitatea” în postul ocupat până acum de către generalul polonez, ”de îndată”, anunţă ministerul.

Varşovia nu face absolut nicio precizare cu privire la aceste informaţii noi despre generalul său şi nici cu privire la ancheta în curs.

content-image

FORMARE DE MILITARI UCRAINENI

Înainte de a deveni comandantul Eurocorps, în iunie, generalul Gromadzinski era consilierul-coordonator al şefului Statului Major al armatei poloneze.

În ultimele luni, el a a făcut parte din echipa de asistenţă internaţională a Ucrainei la Wiesbaden, în Germania unde, alături de militari americani, el era responsabil de formarea unor militari ucraineni.

Eurocorps, înfiinţat în 1992, este un corp de armată unic de felul său, din care fac parte 1.000 de militari din şase state membre ale Uniunii Europene (UE), numite ”naţiuni cadru”, şi anume Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Portugalia şi Spania, care finanţează şi aministrează organizaţia.

Mai multe ”naţiuni asociate” - Austria, Grecia, Italia, România şi Turcia - susţin Eurocorps, furnizându-i ofiţeri în Statul Major.

Acest corp - a cărui misiune este să dirijeze şi să coordoneze operaţiuni multinaţionale de mare amploare în contul UE şi NATO - poate comanda până la 60.000 de militari din cadrul Forţelor terestre.

Cartierul General al Eurocorps se află la Strasbourg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.