Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal diplomatic între Canada și Senegal: un diplomat senegalez ar fi fost snopit în bătaie de Poliție în propria casă

France 24
Chicago police

Organismului de supraveghere a aplicării legii din Quebec, Canada, i s-a cerut să investigheze un incident în care Republica Senegal susține că unul dintre diplomații săi de serviciu la Ottawa a fost bătut la domiciliu de către poliție la începutul acestei săptămâni, informează CNA.Ca.

Serviciul de poliție din Gatineau din Quebec, între timp, spune că membrii săi au supus și arestat o persoană care a fost violentă față de ofițeri.

Ambasada Senegalului a postat vineri după-amiază, pe pagina de Facebook a ambasadei, un comunicat de presă în limba franceză al Ministerului Afacerilor Externe și al senegalezilor din străinătate cu privire la incidentul de marți. Comunicatul nu a citat agenția de poliție implicată.

"În timpul acestei operațiuni, poliția canadiană a exercitat o violență fizică și morală umilitoare asupra diplomatului în fața martorilor și în prezența copiilor săi minori", potrivit comunicatului. "În ciuda faptului că i s-a reamintit statutul de diplomat al victimei și inviolabilitatea domiciliului său, polițiștii canadieni au încătușat-o și au bătut-o cu sălbăticie până la punctul în care a avut dificultăți de respirație, ceea ce a dus la evacuarea cu ambulanța la spital".

Comunicatul ministerului nu a menționat numele diplomatului și nici nu a precizat locul unde se află locuința, dar un comunicat în limba franceză, emis sâmbătă de Ministerul Securității Publice din Quebec, a precizat că "prima consilieră" a ambasadei a fost subiectul unei intervenții a poliției.

CBC a contactat ambasada senegaleză și ministerul său pentru comentarii.

Poliția spune că persoana a fost agresivă

Vicepremierul Quebecului și ministru al Securității Publice, Geneviève Guilbeault, a anunțat că a cerut organismului de supraveghere a poliției din provincie, Bureau des enquêtes indépendantes, să investigheze cazul.

În propriul comunicat de presă în limba franceză emis vineri seara târziu, Serviciul de poliție din Gatineau a declarat că membrii săi ajutau un executor judecătoresc să execute un ordin și au ajuns la fața locului marți, în jurul orei 13:30 ET.

Un purtător de cuvânt al poliției a confirmat ulterior că s-a întâmplat.

"Poliția a verificat ca ofițerul juridic care a autorizat ordinul judecătoresc a fost informat că persoana avea statut diplomatic", potrivit comunicatului. "Confruntată cu o persoană agresivă care a refuzat să coopereze, poliția a intervenit pentru a explica procesul și pentru a se asigura că totul a decurs fără probleme."

Serviciul de poliție nu a precizat dacă persoana în cauză era diplomat al ambasadei.

Potrivit comunicatului poliției, o polițistă a fost lovită cu pumnul în față în timpul intervenției, ceea ce a determinat poliția să aresteze persoana respectivă "pentru siguranța celor prezenți".

"Persoana s-a opus arestării și a mușcat un al doilea ofițer. Persoana a fost apoi adusă la pământ pentru a fi supusă [și] a fost reținută în partea din spate a vehiculului de patrulare, sub supravegherea unei polițiste, până când executorul judecătoresc și-a executat ordinul și situația a revenit la calm", continuă comunicatul.

"În niciun moment persoana nu a menționat că ar fi fost rănită sau că ar fi avut dureri atunci când a fost interogată."

Comunicatul poliției a continuat să precizeze că, mai târziu în acea zi, la scurt timp după ora 15.00, "paramedicii au solicitat asistență [Serviciului de Poliție din Gatineau] atunci când lucrau cu această persoană și aproximativ 10 persoane erau prezente".

În comunicatul său, Guvernul senegalez a precizat că a cerut ca o anchetă să fie efectuată fără întârziere și ca "să fie demarate proceduri împotriva autorilor acestei agresiuni inacceptabile, care constituie un atac grav la adresa integrității fizice a persoanei și a demnității umane".

De asemenea, guvernul a calificat incidentul drept o încălcare "flagrantă" a Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

"Confruntat cu această situație, guvernul senegalez a convocat imediat Ambasada Canadei din [capitala Senegalului] Dakar pentru a denunța cu fermitate și a condamna ferm acest act rasist și barbar", a precizat guvernul în comunicatul său.

În propria declarație de sâmbătă, Global Affairs Canada a calificat incidentul drept "inacceptabil" și "regretabil".

"Canada își ia foarte în serios obligațiile care îi revin în temeiul Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice. Suntem extrem de îngrijorați de presupusul tratament aplicat unui diplomat senegalez de către [poliția din Gatineau]. Ceea ce s-a întâmplat a fost pur și simplu inacceptabil", se arată în declarație.

Ministrul afacerilor externe, Mélanie Joly, a fost în contact cu omologul său senegalez în legătură cu incidentul, a precizat departamentul, iar guvernul canadian va "continua să coopereze pe deplin cu Senegalul pentru a aborda această situație regretabilă".

Serviciul de poliție din Gatineau a precizat că, în conformitate cu Legea poliției din provincie, joi i s-a cerut directorului de urmărire penală și penală din Quebec (DCPP) să se pronunțe dacă ar trebui să aibă loc o anchetă penală cu privire la acțiunile ofițerilor.

"Conducerea [Serviciului de Poliție din Gatineau] va colabora la orice proces sau anchetă ulterioară în deplină transparență", potrivit comunicatului.

Serviciul de poliție a cerut, de asemenea, DCPP să stabilească dacă se justifică acuzațiile de agresiune asupra unui ofițer și obstrucționarea poliției împotriva persoanei în cauză.

Dar sâmbătă, DCPP a confirmat Ministerului Securității Publice din Quebec că - din cauza imunității diplomatice - ancheta împotriva membrului personalului ambasadei a fost închisă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.