Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal diplomatic între Rusia si Norvegia

rogozin

Ambasadorul Rusiei în Norvegia, Viaceslav Pavlovski, a fost convocat luni la Ministerul de Externe norvegian în urma vizitei efectuate la sfârsitul saptamânii trecute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin (foto) în arhipelagul Svalbard. Acesta figureaza pe lista cu sanctiuni a Uniunii Europene în urma anexarii Crimeii de Moscova în martie 2014, relateaza ziarul Aftenposten, care îl citeaza pe seful diplomatiei norvegiene, Borge Brende, potrivit mass-media ruse.

Arhipelagul Svalbard este controlat de Oslo, dar are un statut international special. Rusii au dreptul sa viziteze insulele fara viza. Dupa 'escapada' lui Rogozin, sugera duminica BarentsObserver, Oslo ar putea lua în considerare impunerea unor restrictii în ceea ce priveste accesul rusilor în arhipelag.

Dupa cum mentiona publicatia Aftenposten, Rogozin care a sosit în arhipelag cu o cursa charter din Rusia a trecut de controlul pasapoartelor, unde trebuia sa fie oprit.

Ministerul de Externe norvegian a cerut explicatii Federatiei Ruse. Seful diplomatiei norvegiene, Borge Brende, a declarat pentru postul TV2 ca Rusia a fost înstiintata ca Norvegia nu doreste sa vada pe teritoriul ei 'persoane de pe lista neagra implicate în încalcarea legilor în Crimeea si în Ucraina'.

Chiar daca nu este membra a UE, Norvegia a aderat la sanctiunile occidentale împotriva Rusiei ca urmare a rolului ei în criza ucraineana. Rogozin este inclus pe lista cu oficiali rusi împotriva carora s-au impus sanctiuni, care prevad în special înghetarea activelor si interdictie de calatorie în Uniunea Europeana.

Rogozin a comentat cu ironie ca 'norvegienii, pur si simplu, îl invidiaza ca s-a scaldat la Polul Nord'.

Vicepremierul rus a efectuat la sfârsitul saptamânii trecute o vizita în arhipelagul Svalbard, unde a participat la inaugurarea statiei stiintifice arctice 'Polul Nord-2015', iar apoi s-a deplasat la Polul Nord, postând mai multe fotografii pe contul sau de Twitter din aceasta calatorie.

Moscova ar trebui sa depuna toate eforturile pentru a explora partea rusa a Arcticii, a declarat el, indicând ca aceasta regiune se confrunta cu o multime de probleme care nu au fost rezolvate de-a lungul mai multor decenii.

'Dar acum accentul este pus astfel încât sa venim pentru totdeauna în Arctica si s-o facem sa fie a noastra. Cel putin în partea care se afla în zona de responsabilitate a Rusiei', a afirmat Rogozin, subliniind ca este vorba în primul rând de dezvoltarea rutei maritime a Nordului.

La începutul acestui an, a amintit el, presedintele Vladimir Putin a decis înfiintarea unei comisii de stat pentru dezvoltarea regiunii arctice.

'Toate acestea arata ca înalta conducere politica a tarii - presedintia si guvernul - acorda o deosebita atentie dezvoltarii Arcticii în consolidarea pozitiei noastre în aceasta regiune', a mentionat vicepremierul rus.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.