Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal diplomatic întreu Suedia şi Turcia: De la ce a pornit totul

turcia

Ambasadorul Suediei la Ankara a fost convocat la Ministerul de Externe al Turciei după ce şeful diplomaţiei suedeze a denunţat o decizie judiciară turcă legalizând, potrivit ei, relaţiile sexuale cu copiii sub 15 ani, a anunţat luni MAE turc, potrivit AFP. Ministrul de externe suedez Margot Wallström a denunţat duminică o decizie a Curţii Constituţionale turce, pronunţată în iulie, în favoarea retragerii unei dispoziţii din Codul Penal ce caracteriza orice act sexual cu un copil sub 15 ani drept "abuz sexual".

"Decizia turcă de a permite raporturi sexuale cu copii care au mai puţin de 15 ani trebuie inversată. Copiii au nevoie de mai multă protecţie, nu de mai puţină, împotriva violenţei şi a abuzurilor sexuale", a scris ea pe contul său Twitter. Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a estimat drept "scandalos" ca un "ministru de externe să posteze un astfel de tweet bazat pe informaţii false şi speculaţii". Cavusoglu a calificat drept "inacceptabil" mesajul pe Twitter al ministrului suedez, care - a spus el - ar trebui să acţioneze "în mod responsabil". El a anunţat că ambasadorul suedez a fost convocat la MAE turc.

"Un ministru nu trebuie să profereze astfel de minciuni", a adăugat acesta. "De acord cu criticile, dar asta înseamnă calomnie, minciuni", a indicat el în declaraţii difuzate de televiziune. Cavusoglu a asigurat că guvernul turc este hotărât să combată abuzurile sexuale împotriva copiilor şi că Ministerul Justiţiei lucrează la elaborarea unor noi dispoziţii în acest sens. Sâmbătă, însărcinatul cu afaceri austriac la Ankara fusese convocat pentru un protest similar. Vârsta legală a consimţământului pentru relaţii sexuale în Turcia este în continuare de 18 ani, iar decizia Curţii Constituţionale a fost criticată de societatea civilă, potrivit căreia ea ar deschide calea spre nepenalizarea abuzurilor sexuale, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.