Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal după ce un director de la EBA a fost numit în fruntea unui grup de lobby din domeniul bancar

European Parliament
UE PE parlamentul european

Un înalt responsabil din domeniul reglementării bancare din Uniunea Europeană a fost numit marţi în fruntea unui puternic grup de lobby din domeniul bancar, ceea ce a generat un val de critici din partea ONG-urilor, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Ungurul Adam Farkas, care în prezent este director executiv al Autorităţii Bancare Europene (EBA) urmează să preia, de la 1 februarie 2020, postul de preşedinte al Asociaţiei Pieţelor Financiare din Europa (AFME), un puternic grup de lobby care, potrivit informaţiilor de pe pagina sa de Internet, reprezintă "principalele bănci mondiale şi europene precum şi alţi actori importanţi de pe piaţa de capital".

Citește și: Interesant! Procurorul care se ocupă de cazul Caracal a intrat în concediu medical

Într-o scrisoare deschisă trimisă spaniolului José Manuel Campa, preşedintele EBA, organizaţia non-guvernamentală Finance Watch reaminteşte faptul că "directorul executiv al EBA este obligat ca, după încetarea mandatului său, să acţioneze cu integritate şi discreţie când vine vorba de acceptarea anumitor nominalizări sau avantaje". În opinia ONG-ului, "trecerea imediată din postul de supervizor bancar în cel de lobist pentru industria bancară" nu respectă aceste criterii ci, dimpotrivă, continuă Finance Watch care speră ca această nominalizare să fie blocată.

La rândul său, Kenneth Haar, de la ONG-ul Corporate Europe Observatory, a apreciat şi el că EBA a încălcat "în mod flagrant statutul funcţionarilor din UE atunci când a permis ca directorul său să se alăture imediat unui grup de lobby financiar".

Citește și: Adevarul despre pensii- Dan Barna aruncă bomba

Autoritatea Bancară Europenă afirmă că a "procedat la o evaluare a potenţialelor conflicte de interese care ar putea apărea de pe urma noului loc de muncă al lui Adam Farkas şi a decis că acesta nu va mai participa la lucrările de supervizare pentru a se concentra exclusiv pe aspectele operaţionale până la data de 31 octombrie 2019", a informat autoritatea. În plus, Adam Farkas nu va putea să se angajeze "în activităţi de lobby sau de apărare a intereselor EBA, sau să aibă contacte profesionale cu personalul EBA, timp de 24 de luni după ce va pleca de la EBA", adaugă autoritatea.

Criticile generate în acest dosar reamintesc de cele provocate de numirea în 2016 a fostului şef al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, la banca americană de investiţii Goldman Sachs, după ce timp de 10 ani portughezul a condus Executivul comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.