DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SCANDAL, după plecarea papei din România: Octav Bjoza, liderul Asociației Fostilor Deținuți Politici, reproșează că nu a fost chemat la Blaj

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam plecare papa francisc

Papa Francisc a fost 3 zile în România, dar abia după plecarea sa a început scandalul! Octav Bjoza, președintele Asociației Fostilor Deținuți Politici, a criticat decizia organizatorilor vizitei papei la Blaj, unde a beatificat 7 foști episcopi care au murit în temnițele comuniste, de a nu-l chema pe el și pe niciun reprezentant al Asociației la evenimentul din Alba.

”E o mare jignire pentru mine faptul că eu trebuia să fiu la Blaj, eu, ca reprezentant al foștilor deținuți, pentru că aceia au murit lângă noi, în temnițele comuniste. Păcat că biserica catolică și greco-catolică nu s-au gândit să fim acolo. E păcat că nu s-au gândit la asta. Era mai important, pentru noi, să fim la Blaj, decât la Cotroceni. Ei au murit lângă noi, bătuți, înfometați, nu au renunțat la credința lor. Pe unii i-am cunoscut personal.”, a spus Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici.

Citește și: Vești! I-a fost cerută demisia lui Ludovic Orban

Cei șapte episcopi greco-catolici români au fost beatficați de Papa Francisc în cadrul ceremoniei de pe Câmpia Libertății din Blaj. „Să fie de acum înainte numiți Fericiți și să li se poată celebra sărbătoarea în locurile și după legile prevăzute de dreptul canonic, în fiecare an la 2 iunie”.

„Noi ascultând dorința Fratelui Nostru cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice Române, a mai multor confrați întru episcopat, precum și a multor credincioși, după ce am primit părerea exprimată de Congregația pentru Cauzele Sfinților, cu Autoritatea Noastră Apostolică dispunem ca Venerabilii Slujitori ai lui Dumnezeu, Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, episcopi și martiri ai Bisericii din România și păstori după inima lui Hristos, mărturisitori eroici ai Evangheliei iertării și a păcii, să fie de acum înainte numiți Fericiți și să li se poată celebra sărbătoarea în locurile și după legile prevăzute de dreptul canonic, în fiecare an la 2 iunie. În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Spirit. Amin”, a spus Papa Francisc în fața pelerinilor adunați la Blaj.

Citește și: Noi declarații făcute de Ludovic Orban! ‘Eu ce am spus nu retrag’

La evenimentul de pe Câmpia Libertății au participat președintele Klaus Iohannis, care a făcut o baie de mulțime când a ajuns, dar și premierul Viorica Dăncilă și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Câmpia Libertăţii este locul unde a avut loc Marea Adunare Naţională din mai 1848. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, „Noi vrem să ne unim cu ţara!”. Istoria spune că tot aici, în 1911 s-au ţinut serbările semicentenarului ASTREI la care au luat parte oameni de ştiinţă şi cultură, în timp ce Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulţimii. Pe această câmpie a aterizat şi avionul care aducea vestea reintrării României în război, pentru eliberarea Transilvaniei. În 1973, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluţia din 1848, aici au fost dezvelite 24 de busturi ale unor personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti. În prezent sunt 26 de statui.

Citește și: Ludovic Orban primește critici! ‘Imensă prostie cu efect economic net negativ’ .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.