DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Scandal financiar la Vatican - Poliţia Sfântului Scaun a sechestrat documente şi dispozitive electronice

vatican

În spatele controlului forţelor de ordine se află, potrivit agenţiei de presă ACI, reclamaţiile din această vară ale Institutului operelor religioase, Banca Vaticanului şi ale Autorităţii pentru informaţii financiare. Este vorba - mai precizează agenţia de presă - de tranzacţii financiare ilicite în Vatican, o investigaţie care surprinde cu atât mai mult cu cât este pentru prima dată în istorie când în atenţia magistraţilor se află exact Secretariatul de Stat al Vaticanului, al cărui titular este chiar cardinalul Pietro Parolin, unul dintre oamenii de încredere ai Suveranului Pontif.

Sechestrul efectuat de poliţiştii Vaticanului vine la doar 24 de ore de la ştirea că Institutul operelor religioase s-a alăturată zonei de plată unică în euro, o decizie care confirmă determinarea institutului de a ridica standardul serviciilor de plată furnizate şi de a funcţiona conform celor mai bune practici de piaţă, scrie romania-actualitati.ro.

Citește și: Nutriționista vedetelor dezvăluie: Desertul cel mai satisfăcător pentru creier și mai prietenos cu silueta

Tocmai pentru a elimina scandalurile financiare, Papa Francisc a aprobat recent introducerea în Banca Vaticanului a unui auditor extern, care poate fi o persoană fizică sau o companie, pentru a verifica situaţiile financiare conform standardelor internaţionale recunoscute.

Asociaţia internaţională Vestitori ai Evangheliei, recunoscută de Vatican dar suspectată ca fiind o societate secretă care se opune Papei, a fost pusă sub tutelă pontificală pe motivul unor "deficienţe legate de guvernarea sa" şi de "stilul de viaţă" a unei părţi din membrii săi, a anunţat Sfântul Scaun, transmite AFP.

În urma unei anchete, asociaţia fondată de brazilianul Joao Scognamiglio Clás Dias este pusă "sub autoritatea unui comisar cu acordul Papei", se arată într-un comunicat al Sfântului Scaun.

Motivele anchetei, "apoi decizia de a numi un comisar pontifical, sunt legate de deficienţe privind stilul de guvernare, viaţa membrilor Consiliului (...) administraţia, gestionarea lucrărilor şi colectarea resurselor".

Tutela va fi exercitată de cardinalul Raymundo Damasce no Assis, arhiepiscop emerit de Aparecida (Brazilia).

Prima asociaţie de credincioşi milenarişti aprobată de Papa Ioan Paul al II-lea în 2001, asociaţia Vestitori ai Evangheliei face obiectul unei anchete pe care Vaticanul a lansat-o în iunie 2017.

Atunci specialistul de referinţă al Vaticanului din Italia Andrea Tornielli, astăzi director editorialist al departamentului pentru comunicare al Sfântului Scaun, a dezvăluit informaţii, menţionând anumite activităţi precum şedinţe de exorcizare în cursul cărora oficianţii vorbeau cu diavolul.

"Scognamiglio Clás Dias şi preoţii săi folosesc ritualuri de exorcizare inventate de ei înşişi deoarece le consideră ineficiente pe cele aparţinând bisericii catolice, aprobate de Sfântul Scaun", scria în 2017 Andrea Tornielli pe blogul cotidianului La Stampa "Vatican Insider", la care era colaborator.

Informaţiile apărute în presă indică faptul că Vaticanul anchetează un cult milenarist bizar şi exorcizări în care se invocă numele monseniorului brazilian. Acesta a demisionat de la conducerea asociaţiei în iunie 2017.

Vestitori ai Evangheliei este o asociaţie internaţională de credincioşi de drept pontifical prezenţi în mai multe ţări şi care pot fi recunoscuţi prin veşmintele specifice: maro cu alb şi o cruce mare pe piept, asemănătoare celei purtate de cavalerii medievali.

Monseniorul Scognamiglio Clás Dias este un fost membru al asociaţiei catolice tradiţionaliste şi contra-revoluţionare braziliene TFP (Tradiţie, Familie şi Proprietate) care s-a dezmembrat, o parte devenind ulterior complet autonomă sub denumirea de Vestitori ai Evangheliei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.