Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în București, după inaugurarea statuii Reginei Maria. Președintele PNL Sector 5: 'Statuia este o blasfemie la adresa Reginei'

Twitter
Cristian Olteanu

Cristian Marian Olteanu, președinte PNL Sector 5, îl acuză pe primarul sectorului 5, Daniel Florea, că a inaugurat o statuie cu unul din fondatorii României, dar care nu poate fi recunoscut după portret.

„Edilul ZERO al Sectorului 5, Daniel Florea, a inaugurat o statuie denumită Regina Maria, în care unul dintre ctitorii României nu poate fi recunoscut nici după noblețe, nici după atitudine și portret. PNL Sector 5 consideră o blasfemie la adresa Reginei Maria a României inaugurarea acestei statui.

Concret, bâlbâielile compoziționale și volumetrice, drapajul nerezolvat prin lipsă de dinamică și volum (nu este nici clasic, nici modern), carențele studiului anatomic, toate aceste aduc la o poziție nefirească a corpului. Dacă Regina ar fi fost reprezentată în mers, s-ar fi explicat cumva înclinarea trupului, însă picioarele sunt poziționate greșit, astfel încât, privit din profil, personajul 'cade' pe spate. Mai mult, 'Eleganța și măreția', cum susține edilul Sectorului 5 al Capitalei că ar exista la această statuie, lipsesc cu desăvârșire, chipul este inexpresiv, de fapt totul este lipsit de expresie plastică. Regina Maria este de nerecunoscut, atât pentru public, cât și pentru artiștii sau istoricii care au vizualizat acest monument și sunt familiarizați cu fizionomia ei. Chiar și după o vizualizare superficială a pozelor sau filmărilor de la Încoronarea din anul 1922, (moment pe care se presupune că îl imortalizează sculptorul), chipul transpus nu seamană deloc cu muza sa. De observat este faptul că nici măcar un detaliu simplu, precum coafura suveranei nu are nimic în comun cu realitatea. Însă, ca să nu existe confuzii, s-a ales un soclu aberant pe care îi stă scris numele cu litere supradimensionate, alegând cele mai nefericite fonturi, scrise macabru, în tehnica meșterilor de cimitir, pe un fundal de marmură neagră", susține Cristian Marian Olteanu într-un comunicat de presă.

Citește și: Preşedintele USR, Dan Barna, despre revocarea lui Liviu Dragnea: ‘Factual, votul a existat, factual, demiterea a existat’

PNL Sector 5 solicită public edilului sectorului 5 al Capitalei, Daniel Florea, să indice public sursele vizuale folosite de artist și cum cum a ajuns Anton Rațiu să facă acest monument.

„A existat o comisie de evaluare? În fotografiile de la vernisaj apar doar preoți, câțiva copii și o mână de oameni. PNL Sector 5 solicită public edilului PSD să explice de ce nu au participat artiști, critici și istorici de artă. Oare atâta merită Regina Maria a României, unul dintre ctitorii României Mari, astăzi la 100 de ani de la înfăptuire? Atâta merită Bucureștiul, atâta merităm noi? Ca primul monument de for public al Reginei Maria în capitala țării pe care a iubit-o mai presus de ființa sa să nu o reprezinte pe ea?”, a conchis Cristian Marian Olteanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.