Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în educație - Universitatea București contestă metodologia de clasificare și ierarhizare a universităților

Inquam Photos / George Calin
protest studenti facultatea de drept

Universitatea din București se alătură demersului UBB Cluj privind contestarea metodologiei de ierarhizare a universităților propus de MEN, precizând că metodologia este fundamentată pe o viziune birocratică, administrativă şi nu corespunde exigențelor ce se impun unui clasament internațional.

“Universitatea din București, în calitate de membru al Consorțiului Universitaria, structură ce reunește cele mai importante instituții de învățământ superior din România, se alătură declarației publice lansate de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pentru contestarea propunerii Ministerului Educației Naționale de Metodologie de clasificare și ierarhizare a universităților”, se arată într-un comunicat de presă trimis, marţi, de Universitatea din București.

Instituţia consideră că metodologia în forma propusă de ministerul Educaţiei este fundamentată pe o viziune “birocratică şi administrativă”.

“Considerăm că arhitectura pe care se bazează construcția metodologiei în forma propusă de MEN este fundamentată pe o viziune birocratică, administrativă, care nu corespunde exigențelor ce se impun unui clasament internațional. De altfel, politica asumată a ministerului de a implica ARACIS în acest demers este o cauză directă a acestei situații de inadecvare pe care o semnalăm o dată în plus. Este alocată în metodologie o pondere foarte mică a indicatorilor legați de competitivitate-excelență, ceea ce contravine filosofiei clasamentelor internaționale de referință în domeniu, care rezervă acestor factori rolul major”, se mai arată în comunicatul de presă.

Experții desemnați pentru realizarea metodologiei au aderat la unele “interese de ordin politic, în detrimentul obiectivelor asumate”.

“Pentru realizarea unei metodologii de clasificare solide, compatibile cu uzanțele internaționale, este imperios necesară și binevenită implicarea experților internaționali în domeniu. Totuși, experții desemnați de către Banca Mondială, instituție recunoscută pentru finanțarea proiectelor educaționale viabile, s-au raliat mai degrabă unor interese de ordin politic, în detrimentul obiectivelor asumate. Acest demers de realizare a metodologiei de clasificare nu ar trebui viciat în niciun fel de astfel de ingerințe și nu ar trebui, pe de altă parte, nici să se transforme într-un experiment al experților internaționali”, se mai arată în comunicatul de presă.

De asemenea, instituţia de învăţământ solicită Guvernului să nu permită “denaturarea” de către MEN a realității academice prin clasamente “influențate politic”.

Universitatea din București, reluând recomandările expuse în Rezoluția Consorțiului Universitaria reunit în luna iunie a acestui an, solicită Guvernului să nu permită denaturarea, de către Ministerul Educației, a realității academice prin clasamente influențate politic și își reafirmă, o dată în plus, disponibilitatea de a contribui prin toate resursele sale la construcția unui cadru de clasificare a universităților în acord cu bunele practici internaționale.

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a anunţat, săptămâna trecută, contestarea metodologiei de clasificare şi ierarhizare a universităţilor româneşti propusă de Ministerul Educaţiei Naţionale, susţinând că aceasta este complet greşită iar demersul vizează siguranţa naţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.