Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în Europa în criza migranţilor: Austria are o poziţie dură

migranti

Ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, şi-a justificat miercuri decizia de a nu invita Grecia la o reuniune pe tema migraţiei la care sunt prezente statele situate pe ruta balcanică, el acuzând atât guvernul de la Atena cât şi Comisia Europeană că nu manifestă voinţa de a diminua fluxul de migranţi veniţi din Orientul Mijlociu, consemnează agenţiile EFE şi Hina.

Grecii 'sunt interesaţi doar să transporte refugiaţii cât mai repede posibil' către graniţa cu Macedonia, a declarat Kurz în faţa presei înaintea reuniunii. El a asigurat că ţara sa doreşte o soluţie europeană pentru rezolvarea acestei crize, dar cum o astfel de soluţie nu se întrevede, Austria este nevoită să caute singură soluţii şi să se coordoneze cu partenerii ei regionali din zona Balcanilor. 'Europa nu duce lipsă de reuniuni pe tema migraţiei, ci de voinţa de a rezolva această criză', a punctat şeful diplomaţiei austriece. La rândul ei, ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, a declarat că 'este important să fie frânat fluxul de refugiaţi de-a lungul rutei Balcanilor'.

În pofida criticilor Comisiei Europene, Austria a instituit o cotă zilnică de 80 de migranţi ce pot solicita azil în această ţară, plafonând de asemenea la 3.200 numărul migranţilor care au dreptul să intre pe teritoriul austriac pentru a-şi continua mai departe călătoria către alte ţări. Ca urmare a acestor restricţii, statele aflate pe ruta balcanică parcursă de migranţii ce doresc să ajungă în vestul Europei, respectiv Macedonia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, se confruntă acum cu o presiune migratorie sporită la graniţe, iar un număr tot mai mare de migranţi încearcă să pătrundă pe teritoriul ungar trecând gardul de sârmă ghimpată ridicat la graniţele Ungariei cu Serbia şi Croaţia. Începând de duminică, Macedonia opreşte la graniţa cu Grecia toţi migranţii care nu provin din Siria sau Irak, iar cei care sunt lăsaţi să treacă sunt verificaţi minuţios, astfel că mii de migranţi sunt în prezent blocaţi pe teritoriul Greciei.

Pentru a discuta situaţia creată şi a încerca o coordonare regională, guvernul de la Viena a organizat această reuniune ministerială la care a invitat respectivele state de pe ruta balcanică, plus Albania, Bulgaria, Bosnia, Kosovo şi Muntenegru, dar nu şi Grecia. Aceasta din urmă se opune măsurilor de control a migraţiei, întrucât nu doreşte ca migranţii să rămână pe teritoriul ei, şi a protestat vehement pentru că nu a fost invitată la reuniune. Dar nici Comisia Europeană nu a fost invitată la această întâlnire, care este acum criticată şi la Bruxelles. Conform ultimelor date ale Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, de la începutul acestui an au debarcat în Grecia peste 97.000 de migranţi proveniţi mai ales din statele arabe şi asiatice. Odată ajunşi în insulele greceşti, venind dinspre Turcia de obicei cu ajutorul bărcilor pneumatice, ei sunt transportaţi organizat de autorităţile greceşti cu feriboturile până în portul Pireu, de unde pleacă mai departe spre vestul Europei pe ruta balcanică, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.