Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în Franța - Parlamentul acuză o gestionare deficitară a crizei sanitare, s-a deschis o anchetă

Motion Array
Franta steag

O comisie de anchetă parlamentară a denunţat miercuri o "pilotare deficitară a crizei" COVID-19 de către guvernul francez, la finalul unei perioade de şase luni de audieri privind modul de gestionare a epidemiei care s-a soldat cu 53.000 de morţi, relatează AFP potrivit Agerpres.

Partidul preşedintelui Emmanuel Macron a denunţat imediat un raport "părtinitor şi trunchiat" al acestei comisii de anchetă a Adunării naţionale, conduse de opoziţia de dreapta.

Franţa era "prost înarmată' în faţa pandemiei care a izbucnit la începutul anului, afirmă liderul deputaţilor Les Republicains (LR), de dreapta, Damien Abad. Gestionarea crizei a fost "haotică" şi a dovedit "deficienţe structurale", a declarat presei Eric Ciotti, raportor LR în cadrul comisiei de anchetă.

Comisia de anchetă a adoptat miercuri dimineaţă acest raport, care atrage atenţia asupra unor eşecuri ale autorităţilor publice înainte de criza sanitară şi în timpul ei, dar fără votul deputaţilor LREM, care s-au abţinut. Toţi ceilalţi membri ai comisiei au votat raportul.

Citește și: Dezvăluire. Managerul ‘Spitalului Groazei’ din Reșița, cap de listă PNL la alegeri! A fost înscăunat de Nelu Tătaru în aprilie.

Textul urmează să fie făcut public în termen de cinci zile, timpul necesar pentru primirea observaţiilor din partea grupurilor politice.

În total, comisia de anchetă a efectuat peste 50 de audieri - la care au luat parte fostul premier Edouard Philippe şi mai mulţi miniştri ai sănătăţii succesivi - care au durat în total circa 130 de ore.

Comisia de anchetă "nu a fost niciun tribunal popular, niciun tribunal judiciar" şi "nu este acuzat nimeni personal", dă asigurări raportorul său, Eric Ciotti.

De la începutul epidemiei de coronavirus, executivul a fost vizat de numeroase plângeri pentru punerea în pericol a vieţii altcuiva sau pentru omucidere involuntară.

În total, 96 de plângeri împotriva unor miniştri au fost adresate Curţii de justiţie a Republicii, singura abilitată să judece acte comise de membri ai guvernului în exerciţiul funcţiunii.

Franţa este "pe locul al patrulea între ţările cele mai afectate din Europa", a afirmat Ciotti. "Unele ţări au făcut faţă mai bine decât altele", a adăugat el, folosindu-se de date statistice în sprijinul afirmaţiilor sale. Astfel, media în Uniunea Europeană a fost de 532 de decese la un milion de locuitori, iar media în Franţa a atins 727 de decese.

"Constatăm o lipsă de anticipare şi o subestimare a riscului epidemic, o scădere a stocurilor strategice" cu "probleme ale furnizorilor" insuficient diversificaţi, a enumerat Damien Abad.

El a reamintit din timpul crizei "mesajele contradictorii asupra măştilor, deficienţele privind politica testelor" şi "marii uitaţi" care au fost azilele de bătrâni şi bolnavii de alte boli decât COVID-19. "Niciodată nu trebuie să se mai întâmple aşa ceva", a exclamat Abad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.