Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în Kosovo: Opoziția vrea demisia guvernului

kosovo

Sute de manifestanţi kosovari, care au petrecut deja o noapte ploioasă în faţa clădirii guvernului de la Pristina, intenţionează să rămână pe loc până la demisia acestuia şi abandonarea acordurilor vizând normalizarea relaţiilor cu Serbia, notează AFP. "Nu plecăm de aici până când guvernul nu va demisiona", a explicat Sherif Beqiri, un student la drept în vârstă de 21 de ani.

Opoziţia şi-a anunţat marţi intenţia de a manifesta fără întrerupere până la căderea guvernului condus de premierul Isa Mustafa. Aceasta a instalat în faţa clădirii guvernului peste 60 de corturi şi aduce alimente şi băuturi manifestanţilor. Miercuri, unii dintre aceştia au jucat cărţi sau şah. Cu o seară înainte, a fost instalat un ecran uriaş care a permis protestatarilor să urmărească meciul de fotbal Arsenal-Barcelona din Liga Campionilor. "Acest regim a încercat să implementeze acordurile cu forţa şi nu a demisionat (...) Vom rămâne aici 24 de ore din 24, şapte zile din şapte", a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Ramush Haradinaj.

Opoziţia kosovară a iniţiat o serie de proteste din octombrie anul trecut, inclusiv prin blocarea lucrărilor parlamentului, împotriva acordului de normalizare a relaţiilor cu Serbia, care a fost încheiat în 2013 şi care a fost cerut de Uniunea Europeană. Această consideră că acordul aduce atingere intereselor Kosovo, fostă provincie sârbă populată majoritar de albanezi care şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008, nerecunoscută de Belgrad. Liderul mişcării de opoziţie Vetëvendosje (Autodeterminare),Visar Ymeri, a anunţat că opoziţia este hotărâtă să contracareze intenţia coaliţiei la putere de a-l alege în următoarele zile pe actualul şef al diplomaţiei kosovare, Hashin Thaçi, în funcţia de preşedinte al Kosovo.

În Kosovo, preşedintele este ales de parlament după cel mult trei tururi de scrutin. În cazul unui eşec, parlamentul trebuie să se dizolve, iar în termen de 45 de zile sunt convocate alegeri anticipate. Deputaţii sunt nevoiţi să se achite de această obligaţie până la 7 martie, pentru că, potrivit Constituţiei, un nou preşedinte trebuie ales cu cel mult o lună înainte de încheierea mandatului de cinci ani al actualei preşedinte, Atifete Jahjaga, pe 7 aprilie. Votul se anunţă dificil, deoarece din octombrie opoziţia se opune cu succes desfăşurării lucrărilor parlamentului, mai ales lansând gaze lacrimogene în sala de şedinţe, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.