Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL în MAI: Sindicaliștii nu vor eliminarea criteriului de înălțime în poliție, ministerul invocă prevederile europene

politiste

Subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Valeriu Mihai, a declarat, vineri, că pregătirea nu este direct proporţională cu înălţimea, motiv pentru care s-a decis emiterea unui ordin privind eliminarea criteriului de înălţime la concursurile pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale ministerului.

"Eu cred că este un moment în care putem să facem o schimbare în bine, putem să devenim un pic mai deschişi în ceea ce priveşte noi metode prin care putem să evaluăm nişte lucruri, să ne gândim la obiectivele pe care le avem şi obiectivele noastre să ştiţi că sunt aceleaşi cu ale dumneavoastră, acelea de a avea oameni cât mai bine pregătiţi şi studiile pe care noi le-am realizat ne-au arătat faptul că pregătirea nu este direct proporţională cu înălţimea, motiv pentru care ne-am gândit să facem aceste modificări", a spus reprezentantul MAI, în cadrul unei şedinţe publice de dezbatere a acestui ordin de ministru.

Citește și: Discuții inedite în cadrul ședinței de la Băile Herculane: Ce se întâmplă cu salariile și pensiile

El a adus în discuţie şi prevederile europene în acest sens, amintind că în alte ţări se pune accentul pe pregătire şi nu pe anumite norme fizice, scrie agerpres.ro.

"Trebuie să ţinem cont de (...) modul în care, în Uniunea Europeană, acest element care se numeşte înălţime este el măsurabil, pentru că sunt mai multe metode de a măsura această înălţime - este un trend pe care Uniunea Europeană îl are şi-l impune, nu este un element de noutate decât pentru noi, în sensul că, obişnuiţi până acum să desfăşurăm nişte activităţi pe nişte criterii strict matematice, ne este greu să înţelegem că ele se pot măsura şi pe criterii de competenţă sau de abilitate sau de pregătire, pur şi simplu", a mai spus acesta.

Citește și: Lovitură pe piața media! Cine se află în spatele noului post de business care se va lansa la începutul lui 2018

Liderul sindicatului SINPEN, Marin Răileanu, a cerut oficialilor MAI prezenţi la dezbateri să menţină criteriul minim de înălţime şi a invocat criteriile de recrutare din Poliţia Naţională Franceză.

El a acuzat că nu există un studiu de impact pentru eliminarea acestui prag privind înălţimea şi a întrebat, retoric, care este urgenţa emiterii unui astfel de ordin.

Citește și: Ministrul Agriculturii este de-a dreptul revoltat de scumpirile din ultima perioadă. Ce decizie de ultim moment a luat acesta

În replică, consilierul juridic în cadrul ministerului, Viorel Tatu, a spus că nu este justificat de ce MAI sau alt minister ar impune o anumită înălţime, lucru care este reproşat şi de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

"Vorbim de acces în instituţii de învăţământ, nu vorbim de acces punctual, pe o funcţie oarecare, în Serviciul de Operaţiuni Speciale. (...) Plaja de referinţă din care vor apărea viitorii poliţişti este mult mai mare. Faptul că se desfiinţează acest criteriu minim de înălţime nu înseamnă că toţi cei care vor ajunge în minister de mâine vor avea doar 1,50 m. Apoi, vă rog să aveţi în vedere că accesul într-o şcoală de poliţie nu înseamnă apriori că cel care va absolvi acolo va ajunge într-o funcţie în stradă", a explicat consilierul juridic.

Citește și: În familie! Motivul pentru care Codrin Ștefănescu va primi 5 MILIOANE de euro la Primăria Capitalei

MAI a organizat, vineri, o şedinţă publică având ca temă proiectul de Ordin al ministrului Afacerilor Interne privind modificarea şi completarea Ordinului nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale MAI şi a Ordinului nr.177/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile militare ale ministerului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.