Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episod delicat în Polonia: Donald Tusk a răbufnit la Varșovia împotriva conducerii propriei țări

reuters
donald tusk

Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, i-a acuzat pe conservatorii aflaţi la putere în Polonia că "eludează" Constituţia, într-un discurs rostit chiar în capitala Varşovia cu ocazia Zilei Constituţiei, potrivit France Presse, citată de

La invitaţia Universităţii din Varşovia şi a unui canal media progresist, fostul premier polonez liberal a rostit un discurs în care a spus că în Polonia, "nu se poate accepta ca puterea să celebreze o dată pe an sărbătoarea Constituţiei şi să eludeze aceeaşi Constituţie zilnic".

El face astfel aluzie la mai multe iniţiative ale partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere din 2015, denunţate ca fiind neconstituţionale de opoziţie şi de unii jurişti.

Cu ocazia vizitei la Varşovia, preşedintele Consiliului European a participat la celebrarea oficială a celei de-a 228-a aniversări de la adoptarea Constituţiei din 3 mai, la vremea respectivă a doua lege fundamentală în lume, după cea a SUA. Acest text foarte modern nu a putut salva Polonia, ocupată apoi şi divizată timp de 123 de ani între Prusia, Rusia şi Austria.

În cursul acestei ceremonii, preşedintele Andrzej Duda a propus să se înscrie în legea fundamentală aderarea Poloniei la UE şi la NATO.

Această declaraţie nu ar întări efectiv prezenţa Poloniei în UE decât dacă ea ar fi însoţită de respectarea Constituţiei, a apreciat Tusk. "La ce bun să ameliorezi Constituţia dacă eşti incapabil, din diferite motive, să respecţi principiile sale fundamentale", a întrebat el retoric.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.