Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în Polonia după unele ce un ministru german a îndemnat la susţinerea opoziţiei democratice de la Varşovia

letteradonna.it
Ursula von der Leyen

Ministerul polonez al Apărării a calificat luni drept inacceptabil ca ministrul german al apărării să incite la atitudini antiguvernamentale într-un stat aliat, după ce titulara acestui post, Ursula von der Leyen, a îndemnat la susţinerea "rezistenţei democratice" în Polonia, relatează PAP şi Reuters. Reacţia ministerului survine după ce ataşatul militar german a fost chemat de ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, să dea explicaţii în legătură cu aceste declaraţii.

În urma discuţiei celor doi, Ambasada Germaniei la Varşovia a transmis că remarca Ursulei von der Leyen a fost scoasă din context. La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului polonez al Apărării a afirmat că în timpul convorbirilor ataşatul militar german a reiterat poziţia oficială germană în sensul că cele spuse de ministrul german au fost scoase din context. Ea a adăugat că partea poloneză nu acceptă această explicaţie şi consideră inacceptabil din partea unui ministru dintr-un stat al NATO să incite la activităţi antiguvernamentale într-un alt stat membru, conform Agerpres.

Joi, într-o emisiune pe postul ZDF despre viitorul Uniunii Europene, Ursula von der Leyen a declarat că doreşte să "ia apărarea statelor est-europene", în contextul eforturilor pe care a trebuit să şi le asume acestea pentru a se alătura Occidentului. Amintind că la căderea comunismului copiii ei erau bursieri Erasmus în Polonia, ea a subliniat că sindicatul polonez Solidaritatea a fost un pionier al schimbării în blocul sovietic şi a făcut apel la susţinerea "acestei rezistenţe sănătoase, democratice în rândul tinerei generaţii de polonezi".

Ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski a evocat în legătură cu afirmaţiile ministrului german, preluate de pe un portal web, o "încercare de a interveni în chestiunile interne ale Poloniei". Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat sâmbătă pentru Reuters că de fapt Ursula von der Leyen "a subliniat că UE este un proces incluziv, care presupune însuşirea şi consolidarea valorilor comune ale Uniunii şi confruntarea tuturor poziţiilor".

Mai devreme în acest an, Ursula von der Leyen - care face parte din echipa de conservatori care negociază crearea unui guvern de coaliţie în Germania cu Partidul Liber Democrat şi Verzii, după alegerile din septembrie - a stârnit indignare în rândul militarilor germani după ce a deplâns "conducerea slabă" a armatei, aminteşte Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.