Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în Ucraina după concedierea directorului televiziunii publice: Ziariștii și politicienii acuză puterea de acțiuni de cenzură

http://www.ordineazilei.ro/
Ucraina steag

Ziarişti şi aleşi ucraineni au acuzat vineri puterea de la Kiev de cenzură, după demiterea directorului televiziunii publice ucrainene, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale din 31 martie la care actualul şef al statului, Petro Poroşenko, vrea să obţină un al doilea mandat, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Întâlnire Firea - Stănescu - Neacșu - Petrea: În #echipă

Zurab Alasania, în vârstă de 54 de ani, una din vocile mişcării de contestare pro-europene Maidan, care a adus la putere o nouă autoritate în Ucraina, se afla în fruntea televiziunii publice din 2014, având contract până în 2021.

Joi seara, într-o reuniune în spatele uşilor închise, consiliul de supraveghere al acestei instituţii, format din reprezentanţi ai grupurilor parlamentare şi ai societăţii civile, a decis rezilierea contractului, reproşându-i lui Alasania că a aplicat anul trecut în televiziune un "principiu eronat de 'detaşare de putere', care a mers până la depolitizarea informaţiilor", conform deciziei scrise difuzate pe pagina sa de Facebook de directorul demis.

Acestuia i s-a mai reproşat, între altele, că sub conducerea sa televiziunea publică nu a mediatizat suficient evenimente precum marşul religios în favoarea creării unei biserici ortodoxe independente, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU sau Forumul economic de la Harkov, evenimente la care a luat parte şi preşedintele Poroşenko.

Zeci de ziarişti ucraineni au publicat vineri o scrisoare comună în care califică destituirea lui Alasania drept un "semn clar de cenzură" şi un "precedent extrem de periculos pentru ţară".

La rândul său, deputatul şi fostul jurnalist Mustafa Nayyem, una din figurile proeminente ale mişcării Maidan, a evocat un "semnal îngrijorător cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale", subliniind pe Facebook că televiziunea publică este "singura cu audienţă naţională capabilă să vorbească în acelaşi timp despre afacerile lui Petro Poroşenko, societăţile offshore ale lui Vladimir Zelenski şi lobbyiştii Iuliei Timoşenko", cei trei candidaţi aflaţi în fruntea sondajelor.

"Scopul este clar: curăţarea undelor ucrainene de toate vocile critice cu două luni înainte de alegeri", a apreciat similar deputatul Serghei Leşcenko, unul din principalii militanţi împotriva corupţiei din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.