Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL INTERNAȚIONAL: Brandul ZARA, acuzat că a FURAT elemente din cultura mexicană

reuters.com
zara magazin

Mexicul acuză brandurile internaţionale de modă Zara, Anthropologie şi Patowl de apropriere culturală, afirmând că au folosit în colecţiile lor elemente de design ale unor grupuri indigene mexicane fără să ofere vreun beneficiu comunităţilor respective, informează duminică Reuters.

Ministerul Culturii din Mexic a precizat într-un comunicat publicat vineri că a trimis scrisori semnate de ministrul Culturii, Alejandra Frausto, celor trei companii globale, solicitându-le ''o explicaţie publică referitoare la temeiul în baza căruia pot privatiza proprietatea colectivă''.

Ministerul Culturii a menţionat că brandul Zara, deţinut de Inditex, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte la nivel global, a folosit un model specific comunităţii indigene Mixteca, o populaţie care trăieşte în ţinutul San Juan Colorado, în statul Oaxaca.

Brandul Anthropologie, deţinut de URBN, a folosit un design creat de comunitatea indigenă Mixe, din Santa Maria Tlahuitoltepec, în timp ce Patowl a copiat un model al comunităţii indigene Zapoteco, din San Antonino Castillo Velasco, ambele comunităţi aflate în statul Oaxaca, potrivit Ministerului Culturii.

URBN, Inditex şi Patowl nu au fost imediat disponibile pentru comentarii, precizează Reuters.

Măsura în care designerii din industria modei încorporează elemente de design fără să le recunoască originea sau fără să compenseze în mod corespunzător comunităţile din arta cărora se inspiră a reprezentat un subiect de controversă în ultimii ani.

În 2019, guvernul mexican a acuzat casa de modă Carolina Herrera de apropriere culturală a unor modele şi textile indigene mexicane în una dintre colecţiile sale.

Nici Carolina Herrera şi nici compania-mamă, Puig, nu au fost disponibile imediat pentru comentarii.

În 2019, directorul de creaţie al casei de modă Herrera, Wes Gordon, a afirmat, potrivit relatărilor din presă, că acea colecţie ''aduce un omagiu bogăţiei culturii mexicane''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.