Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL între Belgia și Franța: O comisie parlamentară a decis că Franța, pe vremea lui Nicolas Sarkozy, a intervenit în cazul 'Kazakhgate'

Vision for the G20: Nicolas Sarkozy, Klaus Schwab

Franţa a intervenit într-o manieră 'inacceptabilă' în 2009-2010, în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, în cadrul procedurilor judiciare lansate în Belgia împotriva unor oligarhi kazahi, a concluzionat vineri, după 16 luni de investigaţii, comisia de anchetă parlamentară belgiană în dosarul cunoscut sub numele de 'Kazakhgate', relatează AFP.

La acea vreme, Parisul a încercat o îmbunătăţire a relaţiilor cu Astana pentru a încheia contracte comerciale importante (elicoptere, echipamente feroviare etc.) de care au beneficiat mari companii franceze, scrie agerpres.ro.

Fostul ministru de interne francez Claude Gueant a admis în mai 2017 în faţa comisiei de anchetă că preşedinţia franceză a intervenit pentru a găsi un avocat la Bruxelles care ar fi putut ajuta trei oligarhi kazahi - între care şi miliardarul Patokh Chodiev - implicat într-un caz de corupţie în Belgia.

'Comisia de anchetă consideră inacceptabil ca autorităţi străine să intervină, în orice fel, într-o anchetă judiciară în curs de desfăşurare în Belgia', se arată în raportul de aproape 500 de pagini dat publicităţii vineri.

Deşi denunţă o ingerinţă la nivel judiciar, raportul nu îi reproşează preşedinţiei Sarkozy (2007-2012) intervenţia sa în procesul legislativ belgian, acuzaţie formulată de unii oficiali şi dezminţită ferm de Claude Gueant.

Într-adevăr, activitatea avocaţilor belgieni ai trioului kazah - printre care şi fostul ministru liberal Armand De Decker - a condus, în aprilie 2011, la adoptarea de către parlamentul belgian a unei legi care lărgeşte spectrul de aplicare al 'tranzacţiilor penale' punând capăt urmăririi penale, de care cei trei oligarhi kazahi au profitat foarte rapid.

În iunie 2011, Patokh Chodiev a plătit, pentru el şi cei doi asociaţi ai săi de asemenea urmăriţi penal, o amendă de 23 de milioane de euro, care le-a permis să scape de un proces.

În paralel cu această anchetă parlamentară care s-a încheiat la Bruxelles, aşa numitul caz 'Kazakhgate' face obiectul unor procese judiciare în Franţa şi în Belgia.

La Paris, judecătorii încearcă să stabilească dacă semnarea contractelor cu Astana a avut ca rezultat plăţi ilegale de comisioane către intermediari. Mai multe persoane au fost inculpate, între care fostul consilier al lui Sarkozy, Jean-François Etienne des Rosaies, şi Catherine Degoul, un pilon al echipei de avocaţi ai oligarhilor kazahi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.