Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL între România și Austria: Guvernul consideră INACCEPTABILE propunerile făcute de Viena

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă guvern

Propunerile de compromis ale preşedinţiei austriece a Consiliului Uniunii Europene (PRES AT) cu privire la Pachetul Mobilitate I (rutieră) în forma actuală cel puţin prin raportare la aspectele sensibile din pachet nu sunt acceptabile din perspectiva obiectivelor şi intereselor României, a declarat, luni, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Lucian Şova a participat la reuniunea Consiliului UE Transport, Telecomunicaţii, Energie (TTE) desfăşurată la Bruxelles, sub preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene (PRES AT), pe agenda discuţiilor regăsindu-se subiecte precum: Pachetul mobilitate I (rutieră), Pachetul mobilitate II privind transportul combinat de mărfuri şi Pachetul de mobilitate III privind gestionarea siguranţei infrastructurii rutiere.

Citește și: Imagini în premieră! Cum arată vila ‘Umbrei’ lui Klaus Iohannis – Aceasta este locuința prădată de hoți de 1 Decembrie

"Pentru România, cele mai sensibile aspecte din pachet rămân: întoarcerea acasă a vehiculului şi a conducătorului auto, odihna în cabina vehiculului, cabotajul şi regulile speciale de detaşare şi apreciem că ar trebui depuse toate eforturile necesare în cadrul acestei reuniuni pentru îmbunătăţirea textelor actuale. Deşi este de dorit obţinerea abordării generale pe pachet, aceasta nu ar trebui totuşi să se realizeze în orice condiţii", a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Şova, la dejunul de lucru pe tema Pachetului Mobilitate I.

Propunerile de compromis ale PRES AT în forma actuală, cel puţin prin raportare la aspectele sensibile din pachet, nu sunt acceptabile din perspectiva obiectivelor şi intereselor României, a precizat ministrul Transporturilor.

Citește și: Ministerul lui Eugen Teodorovici s-a împrumutat iar de la bănci! Suma pe care a luat-o luni

"Pentru a putea susţine obţinerea abordării generale este nevoie ca PRES AT să prezinte soluţii reale şi echilibrate de compromis, care să ne ofere suficiente garanţii că modificarea legislaţiei în vigoare nu vizează introducerea unor bariere suplimentare de acces la ocupaţie şi la piaţă, a unor prevederi de natură să discrimineze operatorii de transport rutier în funcţie de statul membru de stabilirea şi/sau a unor prevederi care vor contribui la creşterea nejustificată a sarcinilor administrative şi financiare pentru întreprinderi", a explicat ministrul Lucian Şova.

Pachetul de mobilitate rutieră are ca scop armonizarea şi simplificarea regulilor aplicabile în transport, o mai bună implementare a acestora în toate statele membre, susţinerea echităţii sociale, reducerea impactului negativ al transportului rutier asupra mediului înconjurător şi încurajarea inovaţiei.

Citește și: S-a aflat! De ce a demisionat Ion Mocioalcă din PSD

Consiliul UE Transport, Telecomunicaţii, Energie de la Bruxelles evaluează, de asemenea, progresele realizate în cazul propunerii privind renunţarea la schimbarea sezonieră a orei şi a celei privind actualizarea drepturilor călătorilor din transportul feroviar.

Ministrul Lucian Şova a luat parte şi la un dejun de lucru pe tema Capacităţii de spaţiu aerian şi va participa la semnarea documentului Concluzii privind reabilitarea şi întreţinerea infrastructurii de cale navigabilă eficientă pe Dunăre şi afluenţii săi navigabili.

Citește și: Studiu! Cum vor evolua prețurile locuințelor în 2019

În contextul preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, delegaţia română participă la reuniuni cu reprezentanţi ai instituţiilor UE cu omologii din preşedinţiile premergătoare şi cu omologii din preşedinţiile din TRIO-ul comun (Finlanda şi Croaţia), în vederea asigurării priorităţilor comune şi continuităţii agendei UE.

Temele de discuţie vizează dosarele europene estimate a fi finalizate pe perioada PRES RO 2019, prin continuarea activităţii PRES AT, priorităţile comune ale PRES RO UE 2019 şi ale preşedinţiei finlandeze şi croate a Consiliului UE, precum şi tematici de interes european precum: TEN-T, infrastructura de transport, Pachetul Mobilitate, ora de vară.

Citește și: Gabriela Firea, reacționează! Ce se întâmplă cu autobuzele Otokar

Reuniunea Consiliului UE Transport, Telecomunicaţii, Energie (TTE) - secţiunea Transporturi este de tip formal, organizată periodic la nivelul Consiliului UE, la propunerea şi sub coordonarea preşedinţiei Consiliului UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.