Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal la Bruxelles: Parlamentul European critică raportul anual al Comisiei Europene privind statul de drept

Nancyscime.com
justitie subjugata

Parlamentul European a adoptat joi un punct de vedere critic asupra raportului anual al Comisiei Europene privind statul de drept, informează un comunicat de presă de la Bruxelles.

Cu 429 de voturi pentru, 131 împotrivă şi 34 de abţineri, europarlamentarii au decis că raportul pe 2021 este util, însă ar putea fi mult îmbunătăţit, deoarece - în ciuda sugestiilor Parlamentului - Comisia nu ia în considerare întregul spectru de valori ale Uniunii Europene în statele membre şi nu face diferenţe între încălcările sistematice ale valorilor europene şi cele individuale. Din punctul de vedere al Parlamentului, evaluarea Comisiei este superficială şi insuficient de transparentă.

Problemele raportului pornesc chiar de la metodologie. Europarlamentarii ar dori renunţarea la "documentaţia descriptivă" în favoarea unei abordări "analitice şi prescriptive", care să identifice tendinţele în profunzime, inclusiv eventualele vulnerabilităţi sistematice la nivelul UE.

De aceea, raportul actual nu identifică clar "procesul deliberat de regres al statului de drept" în Polonia şi Ungaria şi nu identifică deficienţele din alte ţări europene.

Parlamentul consideră că simpla prezentare a "deficienţelor sau contravenţiilor de diferite tipuri şi intensităţi" riscă să banalizeze probleme mai grave.

Europarlamentarii salută intenţia Comisiei de a include în raportul pe 2022 sugestii pentru fiecare ţară, însă apreciază că trebuie creată o legătură directă între concluziile raportului şi activarea măsurilor de corecţie, de exemplu condiţionarea bugetului conform Articolului 7 şi proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) declanşate automat.

Ei fac apel la Consiliul UE şi la Comisie să înceapă negocierea unui mecanism permanent şi cuprinzător pentru protecţia valorilor europene.

Parlamentul propune crearea unui "index al statului de drept" pe baza unei evaluări cantitative a performanţelor fiecărei ţări de către experţi independenţi şi a unui "index al spaţiului civic european" pentru abordarea obstacolelor cu care se confruntă cetăţenii şi organizaţiile în statele membre.

Raportoarea Terry Reintke, reprezentantă a Germaniei şi membră a Grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană din PE, a declarat: "Dacă permitem erodarea statului de drept, pilonii Uniunii se vor prăbuşi. Astăzi ne prezentăm foarte clar aşteptările faţă de Comisia Europeană: trebuie să îşi facă datoria de gardian al Tratatelor. Raportul anual al Comisiei privind statul de drept trebuie să devină efectiv, altfel va fi doar un alt instrument pe care să îl ignore guvernele lipsite de bunăvoinţă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.