Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal la Cluj - USR merge la CNCD, după ce preşedintele CJ, Alin Tișe, l-a numit pe un consilier 'autist'

Inquam Photos / Octav Ganea
cncd

Consilierii judeţeni ai USR Cluj anunţă că vor sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce preşedintele CJ, Alin Tişe, l-a numit pe un consilier "autist" şi a făcut referire şi la ceilalţi aleşi judeţeni ai USR "cu profundă conotaţie negativă". USR Cluj atrage atenţia că, prin acest comportament, Alin Tişe a deturnat atenţia de la problemele ridicate de consilierii judeţeni USR, printre care şi cea a creşterii angajărilor în sistemul bugetar.

Incidentul a avut loc marţi, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Cluj.

"În şedinţa extraordinară convocată astăzi, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, s-a adresat consilierului judeţean USR Ionuţ Florea folosind termenul «autist» cu profundă conotaţie negativă. «Am crezut că doar colegul dumneavoastră care a plecat este autist şi cântă după ureche, dar văd că şi dumneavoastră cântaţi după ureche» au fost cuvintele preşedintelui CJ Cluj", transmite USR Cluj, într-un comunicat de presă.

Consilierul USR Mihai Iepure i-a atras atenţia cu privire la gravitatea afirmaţiei şi l-a invitat să nu utilizeze termeni medicali care pot aduce jigniri pacienţilor suferind de această patologie.

"Domnul Tişe nu a părut că înţelege gravitatea situaţiei şi a precizat că se referea la «autism administrativ». În consecinţă, USR va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Din păcate, nu este prima dată când autorităţile statului român includ în discursul lor public acest cuvânt care desemnează un diagnostic medical extrem de grav fără să conştientizeze impactul asupra persoanelor cu această afecţiune. USR Cluj consideră că nicio dispută politică nu justifică o astfel de atitudine şi îşi cere scuze persoanelor cu autism în numele domnului Alin Tişe. Organizaţia face apel la o relaţie instituţională bazată pe respect reciproc din partea tuturor autorităţilor şi, de asemenea, invită liderii de opinie să condamne orice ieşire care nu este în concordanţă cu un discurs public civilizat”, mai arată sursa citată.

USR Cluj subliniază că incidentul a deturnat atenţia de la subiectul angajărilor din sistemul buegtar.

"Incidentul produs de preşedintele CJ a deturnat atenţia de la problemele ridicate de consilierii judeţeni USR, printre care şi cea a creşterii angajărilor în sistemul bugetar. Concret, în condiţiile în care inflaţia a atins cote nemaiîntâlnite de 20 ani şi coaliţia PSD-PNL a promis îngheţarea angajărilor în sistemul bugetar, USR a cerut renunţarea la a înfiinţa, în cadrul CJ, un nou serviciu cu atribuţii de reprezentare şi protocol, în condiţiile în care există deja un serviciu de Relaţii Publice şi un serviciu de Administraţie Publica ATOP care îndeplinesc astfel de atribuţii”, se mai arată în comunicat.

USR Cluj mai atrage atenţia că membri, parlamentari, consilieri locali sau judeţeni USR din toată ţara au mai avut parte de experienţe asemănătoare – limbaj nepotrivit şi/sau comportament violent – de-a lungul timpului din partea unor persoane cu funcţii publice sau politice.

”USR va continua să apere drepturile şi imaginea pacienţilor cu diferite afecţiuni, dar şi să lupte, pe toate căile, împotriva acestor tipuri de intimidări”, transmit reprezentanţii USR Cluj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.