Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal la Vatican - Bani din donații folosiți pentru plata creditelor. Biserica Catolică a suferit 'pierderi uriașe'

yahoo.com
Vatican

Vaticanul a vândut active povenite din donaţii pentru a plăti un împrumut în valoare de 242 de milioane de euro folosit parţial la finanţarea construcţiei unei proprietăţi de lux din Londra, care a provocat Bisericii Catolice ”pierderi uriaşe”, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, relatează Financial Times potrivit news.ro.

Împrumutul acordat de banca Credit Suisse a fost garantat cu un portofoliu de instrumente financiare descris de guvernul Bisericii Catolice ca ”provenind din donaţii” păstrate la filiala din Lugano a băncii elveţiene, potrivit documentelor văzute de Financial Times.

Informaţiile că fondurile din donaţii ale Bisericii Catolice au fost ipotecate pentru a face investiţii riscante se adaugă unor dezvăluiri recente că oficiali ai Vaticanului care gestionează donaţiile s-au implicat în inginerii financiare complexe, dintre care unele au generat pierderi, potrivit guvernului de la Vatican, care este condus de papă, ca episcop al Romei.

Alexandru Rafila, anunțul care dă fiori: 'Suntem în valul doi al pandemiei, Avem o problemă foarte serioasă, pentru că se înmulţesc cazurile'

Luna trecută, Giovanni Angelo Becciu, puternicul cardinal care a supravegheat investiţiile respective în perioada 2011-2018, a fost solicitat de Papa Francisc să demisioneze din cauza acuzaţiilor de ”delapidare” care nu au legătură cu împrumuturile sau investiţia din Londra.

Cardinalul Becciu neagă orice neregulă şi a afirmat că se va apăra de toate acuzaţiile. Vaticanul nu l-a acuzat pentru nicio faptă.  Cardinalul a negat în mod repetat că activele caritabile au fost investite în dezvoltarea proprietăţii din Londra. Cu toate acestea, cardinalul nu a răspuns întrebărilor adresate de Financial Times legate de  folosirea donaţiilor drept garanţii pentru împrumuturile utilizate la finanţarea unor investiţii precum dezvoltările imobililare.

Vaticanul, care a refuzat să comenteze, nu a fost obligat de către Credit Suisse să vândă active, dar a optat în schimb să îşi reducă în mod voluntar datoriile faţă de bancă, a declarat o persoană apropiată tranzacţiei. Persoana a precizat că guvernul Vaticanului încearcă să îşi reducă expunerea la credite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.