Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal MONSTRU în Cipru provocat de Biserica Ortodoxă: Decizia care a înfuriat populația și autoritățile

iBalkan.net
cipru

Puternica Biserică Ortodoxă a Ciprului a provocat furie pe insula mediteraneeană după distrugerea a patru imobile clasificate ca făcând parte din patrimoniul cultural situate în apropierea şantierului noii catedrale, în centrul Nicosiei, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Ministerul de Interne a anunţat marţi că este "profund tulburat şi preocupat de distrugerea arbitrară şi ilegală a clădirilor protejate" care a avut loc luni în capitala cipriotă.

Aceste construcţii - case datând din 1927, potrivit arhivelor - se aflau pe un teren aparţinând Bisericii, în apropierea palatului arhiepiscopului, situat în Oraşul vechi din Nicosia, înconjurat de fortificaţii veneţiene şi în care se află comori arhitecturale vechi de mai multe secole în unele cazuri.

Însă Biserica, potrivit Camerei tehnice a Ciprului - organism de supraveghere în construcţii - avea obligaţia contractuală de a conserva şi de a renova clădirile din jurul noii catedrale. Distrugându-le, aceasta a încălcat condiţiile autorizaţiei sale de construcţie.

Citește și: CONCLUZIE după ZECE MORȚI - Senatoarea Alina Gorghiu, PNL: Incendiul de la Matei Balș a ÎNTĂRIT coaliția

Această demolare a imobilelor a fost realizată fără permisiune din partea municipalităţii, a declarat Constantinos Yiorkadjis, primar al Nicosiei, precizând că primăria va cere reconstruirea clădirilor.

Biserica ortodoxă din Cipru dispune de o influenţă politică importantă pe insulă, dar decizia sa de a demola aceste case a declanşat critici din partea mai multor partide politice şi a provocat furia populaţiei împotriva arhiepiscopului Chrysostomos al II-lea al Ciprului.

Biroul arhiepiscopului, contactat de AFP, nu a reacţionat până acum.

Consilierul municipal Chrysanthos Fakas a anunţat pe reţelele sociale că arhiepiscopul "a dat asigurări că reconstrucţia clădirilor va începe în curând", în cadrul unei întâlniri de marţi.

Potrivit Ministrului de Interne, circa 7.000 de clădiri sunt clasificate ca făcând parte din patrimoniul cultural pentru a se încerca conservarea moştenirii culturale "pentru viitoarele generaţii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.