Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDALUL tratamentului cu Plasmă umană ia amploare. Un medic acuză pericolele la care se expun pacienții și medicii

Linkdin
plasma umana sange recoltare

Fost șef al Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină, Andrei Aurel Rosin, a declarat luni la Realitatea Plus că recoltarea plasmei cu anticorpi de la cei vindecați de coronavirus ridică mari semne de întrebare. Astăzi, un alt medic ridică mari semne de întrebare asupra ”afacerii” și indică chiar și nume, cifre și persoane. Medicul István Komporály, din București susține într-un punct de vedere pe pagina personală de Facebook că riscurile sunt uriașe și pentru pacienți și pentru doctorii care administrează acest tratament cu plasmă.

Într-o largă expunere medicul István Komporály susține că tratamentul nu este doar nesigur și foarte periculos de administrat, dar arată cu degetul spre marile interese din industria farma:

Vezi și: 15 motive legale pentru ieșirea din localitate: Guvernul a emis REGULILE din starea de alertă / LISTA COMPLETĂ

”În ultima perioadă de timp, spațiul public este inundat de insistențele unui “om de afaceri” care se pare că a gasit panaceul pentru pacientii gravi SARS-COVID-19, dar și pentru prevenție, și o impune gratuit dar și forțat Ministerului Sănătății, prin centrele de transfuzii sanguine (unii medici se opun, totuși). Este vorba despre plasma reconvalescentă,  care este practic o plasmă umană cu titruri înalte de anticorpi specific anti-Covid-19.

Despre partea medicală, succint și despre situația recoltării de plasma în centrele de transfuzii sanguine din România, și despre Piața și Industria de medicamente de plasma:

⁃       este un tratament EXPERIMENTAL!

⁃       riscurile pentru pacient și medicul care ar administra această plasmă sunt uriașe (de la riscul infectării cu HIV până la serioase complicații trombo- embolice),

⁃      cele mai multe companii implicate în fracționarea plasmei umane, la fel ca și firmele producătoare de vaccinuri caută să dezvolte URGENT un produs standardizat, cu titruri clare, reproductibile, sigure din punct de vedere viral, respectând standarde FDA și EMA, ceea ce a dus la escaladarea prețului plasmei, în special a plasmei reconvalescente, s-au creat alianțe între multinaționale ce se dezvoltă cu celeritate, un produs similar hiperimonoglobulinelor anti- hepatita B, anti- citomegalovirus, deja bine implementate în schemele terapeutice și ghiduri bazate pe evidențe.

⁃  centrele de transfuzii sanguine actualmente recoltează sânge total, însă aparatele existente în acest sistem de transfuziologie național sunt aparate care prin schimbarea kitului, la nevoie, pot produce și plasmă. La o nevoie reală.

⁃  Plasmafereza terapeutică este o metodă deja implementată, pentru anumite boli hematologice, neurologice clar definite de către medicii specialiști, în acest sens există deja aparate de afereză dedicate în multe spitale (nu în centrele de transfuzii sanguine în acest caz).

⁃ în România, CTS urile NU testează titrul de anticorpi anti-COVID 19 (dar testează Kedrion și toate fabricile de fracționare a plasmei), poți avea pacient vindecat care NU este donator potrivit.

Singura materie primă pentru un astfel de medicament (imunoglobulina hiperimună specifică anti-Covid19), este plasma oamenilor vindecați deja, deci imunizați.

Bun, până aici e simplu, e  clar: fac medicamentul/ imunoglobulina dacă am această plasmă, deci acum industria prelucratoare de plasmă umană, reprezentată în Europa de nu foarte mulți jucatori : Takeda, Octapharma, Grifols, CSL Behring, Biotest si Kedrion supralicitează pentru a cumpăra plasma convalescentă; vedeți și linkul de mai jos ca un exemplu, ele fiind mult mai multe:

https://www.kamada.com/news/kamada-and-kedrion-biopharma-announce-global-collaboration-for-the-development-manufacturing-and-distribution-of-a-plasma-derived-anti-sars-cov-2-covid-19-polyclonal-immunoglobulin-product/

Clar și simplu, economic justificat. Mergând mai departe, ne putem întreba, cine reprezintă în România Kedrion? Iarași, nu e secret: este firma Besmax a domnului Hozoc și asociaților săi, contract cu Kedrion obținut relativ recent, printr-o ofertă de nerefuzat care a dus la rezilierea contractului dintre Kedrion și distribuitorul “vechi” Sante Medical.

https://www.bphd.ro/parteneri/

Avem deci o presiune enormă de la reprezentantul Kedrion în a “face rost de plasmă”! Acum trebuie să vedem și comunicările domnului Hozoc din anii trecuți, când NU exista Covid -19, în care obiectivul, urgent și de maximă importanța și ea, atunci, era înființarea unei bănci de plasmă umană și celule stem, aprobată prin noiembrie anul trecut în ultima zi de guvernare PSD.

https://www.gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/guvernul-i-i-propune-sa-realizeze-in-parteneriat-public-privat-o-banca-de-sange-plasma-umana-i-celule-stem

Deci, proiectul e aprobat, bugetul e de 894 milioane lei.... și hai sa începem!!! Dar nu sunt bani...la buget, ar trebui făcută și o licitație pentru selecția partenerului privat... Există totuși concurență, firmele de fracționare de plasmă și alte firme implicate în furnizarea de echipamente de afereză, kituri, frigidere, paturi, reactivi testare plasmă,  au fie reprezențe în România, fie distribuitori vigilenți, care ar interveni cu drag, și la prețuri competitive, nespreat de mici, probiabil, ca să ce? Să beneficieze de recolta de plasmă planificată de 200.000 litrii, la valoarea de piață de 150 euro/ litru (adică 30.000.000 euro pe an, timp de 35 de ani, ne zice proiectul deja aprobat!).

Este o afacere suficient de mare? Este! Deci- pasul lipsă până a impune Besmax ca partener privat este câștigarea licitației! Și atunci, trebuie să vii cu ceea ce în business se numeste USP- Unique selling proposition.

Cum poti fi singur? Aici este nevoie de “Smichirie”... !!! Si  “Domnul” Hozoc nu duce lipsa de “Smichirie”! Îi face pe competitori insignifianți, crează o piață pentru sine, doar pentru Besmax! Se numește blue ocean startegy, în real business, este super cool când știi să o faci într-o piață liberă.

Păi, cum? Haideți să vedem dacă cineva, poate Ministerul Sănătății, sau alte ministere (finante) au anunțat vreodată intenția  de a colecta plasma convalescentă, în vederea selectării unor prestatori de servicii în acest sens?! Nu există acest anunț- nu-l căutați.

În schimb, avem un filantrop!

El vine, vine și calcă totul în picioare și DONEAZĂ!  Nu licitează, el DONEAZĂ! El singur, și doar el salvează pacienții cu SARS- Covid -19 și dă aparate de recoltare plasma (atenție, nu sunt fabricate de firma lui, nu sunt distribuite de Besmax, deci este clar, fară tăgadă, cum citim în levitațiile de pe propriul blog, un act de binefacere!).

Fara tagadă, până cineva arată tăgada: nefiind ONG, Hozoc trebuie prin însăși natura și obiectivele unui SRL să facă totul și orice pentru obținerea de profit (așa este normal pentru un SRL). Actul de donație Besmax spre Ministerul Sănătății, initial pentru 3 aparate acum ajunse la 51.... nu ne zice cum va face această donație scopul lucrativ, adică cum va genera profit pentru Hozoc (poate este Besmax ONG peste noapte, și eu greșesc). Reiese clar că obiectivul donației este obținerea de plasmă convalescentă, nu reiese cine va fi propietarul tuturor dozelor recoltate (vom vedea că se încearcă recoltare industrială, nu țintită pentru pacientul român).

Să vedem totuși, câți pacienți, români avem care potențial ar avea nevoie de plasmă convalescentă? Neglijăm faptul că nicio comisie a Minsiterului Sănătțăii, nu a aprobat sau recomandat aceasta metodă, cu siguranță nu comisia de transfuziologie sau cea de boli infecțioase, neglijăm pe moment și că se poate recolta plasma în centrele de trasnfuzii sanguine și pe aparatele existente; ne focusăm pe pacient.

Avem în jur de 16.000 cazuri pozitive raportate, peste 1050 de morți, 9300 pacienti vindecați. Numărul de cazuri noi scade, suntem clar pe partea descendentă a curbei. Donatorii potențiali sunt 9300, sigur, cei potriviți pentru a face imunoglobulină hiperimună sunt doar cei cu titru mare, România nu testează de rutină, cu siguranță Kedrion testează, mergem înainte.

Hai să vedem câți pacienți CRITICI avem?  Să zicem că sunt 200 lunar? Numărul lor va scădea, în lunile care vin, deci hai să zicem că iunie- decembrie vor fi 1000 de pacienți gravi- care ad absurdum, vor avea nevoie jumătate din ei, de plasmă netestată, nestandardizată, via Besmax.

500 de doze de plasmă convalescentă se obțin din 167 donări! Atenție nu donatori, donatorii selectați pot dona tot ei din 14 în 14 zile.  Adică vreo 84 donatori, care valorează aur. Câte aparate trebuiesc pentru 167 donări?  Un aparat de plasmafereză face cam 2 donatori la oră, deci în 8h se recoltează 16 donatori. Deci în 10 zile pe un aparat avem ce ne trebuie. Sau pe 2 aparate în 5 zile. Sau poate ceea ce chiar trebuie este un aparat în fiecare centru de transfuzie regional (Moldova, Transilvania, Banat, Muntenia, Dobrogea)!

Și atunci de ce DONEAZĂ el 50 de aparate?! Ca să donezi un obiect, trebuie să fii proprietarul de drept al obiectului respectiv. Asta presupune o factură fiscală și o plată. Îl provoc pe Filantrop, să posteze unde vrea el în spațiul public actele doveditoare asupra proprietății!

Dacă avem doar niște facturi cu termene de plată peste 6 -12 luni, sau contracte de comodat/închiriere/ dare în folosință gratuite, FILANTROPUL nu mai e filantrop, este doar un auto-imaginat Ulise al industriei de plazmă europeană. Parcă acum este mai clar, de ce se zbate atât de tare pe blogul lui Dl Filantrop pentru a acapara cât de mulți donatori!  Păi.... dacă ar reuși (citim clar pe blogul său, printre multe detalii irelevante cu rol de perdea de fum, în clasicul stil mesianic, că el colaborează bine cu ministrul) să recolteze 9300 de convalescenți, să zicem lunar de 2 ori, până în decembrie ar avea o recoltă de 9300 x 2 x 6=111.600 recoltări. Adica 334.800 doze de plasmă convalescentă.

Ne întrebăm, retoric: plasma asta “convalescenta” o fi mai scumpă decât cea normală? Este! Cu de până la trei ori!

 

https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/05/11/852354920/market-for-blood-plasma-from-covid-19-survivors-heats-up?t=1589692968028

 

Deci, fără să știm cine deține drepturile de proprietate pentru plasmă convalescentă, recoltată pe aparatele “sponsorizare gratuită timp de 1 an” de Besmax, apreciem că valoarea ei de piață este 111.600 x 400 USD=133.920.000 USD în 6 luni, sau dublă pentru perioada de 1 an.

Evident, nu există un hit-rate de 100%, dar cu siguranță măcar 20% din donatori pot fi fidelizați.

Așadar, merită un PR agresiv!

Îl provoc  din  nou pe onestul Filantrop să ne arate paragraful din contractul de donație/sponsorizare care atestă dreptul de proprietate asupra plasmei COVID-19 recoltată în exces față de nevoile pacienților români. Dacă nu avem un astfel de document, vorbim de venituri posibile nerealizate de bugetul Ministerului Sănătății; nereglementarea lui în actul de donație este o altă portiță lăsată larg deschisă.

Altă întrebare retorică: trece criza SARS- COVID-19, suntem deja în ianuarie 2021, hai martie 2021, când sponsorizarea își pierde efectele; avem un PPP pentru recoltare de plasmă umană și celule STEM, aprobată din noiembrie 2019, avem deja 50 de aparate (poate mai multe până atunci) plasate strategic în vremea Pandemiei, un partener care deja este “bine implementat”, de încredere; oare mai caut alt partener privat?

Eu nu stiu, voi nu știți.

Ulise știe!

Alții să caute dacă vor.

István Komporály”, se spune în postarea sa.

<

div class="article__gmc" style="overflow: hidden; clear: both;">

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.