Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL URIAȘ în Franţa din cauza drapelului Uniunii Europene: Ce a decis Emmanuel Macron

uniunea-europeana

Stânga radicală franceză a declanşat o polemică în Franţa în jurul drapelului Uniunii Europene, format dintr-un cerc de douăsprezece stele aurii pe un fundal albastru, cerând ca acesta să fie retras de pe clădirea Adunării Naţionale, determinându-l astfel pe preşedintele proeuropean Emmanuel Macron să reacţioneze şi să promită menţinerea lui, relatează miercuri AFP.

"Domnule preşedinte, nu aveţi dreptul să impuneţi Franţei o emblemă europeană confesională. Aceasta nu este a ei", a subliniat miercuri, într-un comunicat, liderul stângii radicale Jean-Luc Melenchon, scrie agerpres.ro.

Citește și: Premierul Mihai Tudose a început ASALTUL! Pe cine a CONCEDIAT șeful Guvernului .

Mişcarea anticapitalistă şi antieuropeană a lui Jean-Luc Melenchon, Franţa Nesupusă, a promis săptămâna trecută să retragă drapelul european din parlamentul francez, pentru a-l înlocui cu cel al ONU, invocând "o problemă în a arbora un drapel ce nu se bucură de consens".

Emmanuel Macron a anunţat marţi că va recunoaşte oficial drapelul european la viitorul summit al UE, pentru ca acesta să nu mai poată fi retras din Adunarea Naţională a Franţei.

Citește și: Simona Halep a dezvăluit TOTUL despre noua sa investiție! Ce proiect îi va purta numele

Este vorba de semnarea Declaraţiei 52 a Tratatului de la Lisabona, care dispune ca "drapelul reprezentând un cerc de douăsprezece stele aurii pe fond albastru, imnul inspirat din simfonia a IX-a a lui Ludwig van Beethoveen, 'Odă Bucuriei', deviza 'Uniţi în diversitate', euro în calitate de monedă a UE şi Ziua Europei sărbătorită la 9 mai vor continua să fie simboluri ale apartenenţei comune a cetăţenilor la UE şi ale legăturii lor cu aceasta".

Formula, al cărei spirit era prezent în Tratatul pentru Constituţia Europeană, respinsă în 2005, a fost reluată în anexa Tratatului de la Lisabona din 2007 şi semnată de 16 state membre, însă până acum nu şi de Franţa.

Citește și: Solicitare de urgență la CSM! Arătat cu degetul că ar fi „ACOPERIT”, un celebru judecător iese la ATAC

Or, pentru Melenchon această declaraţie "nu poate fi semnată" de şeful statului "fără votul şi acordul parlamentului francez".

Mai multe figuri marcante ale extremei drepte s-au revoltat de asemenea împotriva anunţului făcut de Macron.

Citește și: Vodafone România face o mutare IMPREVIZIBILĂ! Cum vrea să devină lider pe piață – o nouă ofertă

Astfel, şefa extremei drepte franceze Marine Le Pen l-a acuzat miercuri, pe Twitter, pe şeful statului francez, că acţionează ca "un lacheu al UE", estimând că decizia lui este "ultimul cui bătut în sicriul 'Nu'-ului din 2005", cu referire la rezultatul referendumului organizat în Franţa asupra Constituţiei Europene.

Pe eşichierul dreptei, Julien Aubert, deputat din partea Republicanilor, a deplâns pe Twitter că preşedintele francez face "încă un pas spre federalism".

Citește și: Super-afacerea soției lui Rareș Bogdan! Mutarea interesantă a Florinei Bogdan

Drapelul UE a fost arborat la Adunarea Naţională în timpul mandatului de cinci ani al fostului preşedinte al Franţei, socialistul Francois Hollande.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.