Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL URIAȘ în SUA: Joe Biden își bate joc de haitieni, emisarul și-a dat demisia din cauza 'expulzărilor inumane'

Agerpres - Reuters
Joe Biden

Emisarul SUA în Haiti, Daniel Foote, a demisionat, denunţând expulzările ''inumane'' de către Statele Unite a mii de migranţi haitieni, în timp ce ţara se confruntă cu o lipsă de securitate tot mai mare din partea bandelor armate, relatează joi AFP.

''Nu mă voi alătura deciziei inumane şi contraproductive a Statelor Unite de a expulza mii de refugiaţi haitieni şi imigranţi ilegali în Haiti, o ţară în care funcţionarii noştri sunt închişi în complexe securizate din cauza pericolului pe care îl reprezintă bandele armate care controlează viaţa cotidiană'', se arată în scrisoarea de demisie a emisarului american datată miercuri şi adresată secretarului de stat Antony Blinken, scrie agerpres.ro.

''Mulţumim emisarului special Daniel Foote pentru angajamentul său faţă de ţară şi faţă de poporul din Haiti'', a reacţionat Departamentul de Stat al SUA.

Daniel Foote a încercat să-şi extindă puterea de decizie cu privire la politica SUA faţă de Haiti şi administraţia Joe Biden a decis că nu este potrivit să-i acordăm atât de mult control, a afirmat un înalt oficial american sub rezerva anonimatului.

Statele Unite au suspendat expulzările migranţilor haitieni aflaţi într-o situaţie ilegală după cutremurul care a devastat jumătatea sudică a statului Haiti, pe 14 august, dar regruparea în câteva zile a peste 15.000 de migranţi, majoritatea haitieni, în Texas, a schimbat datele problemei.

De duminică, serviciile de migraţie americane au închiriat deja 12 zboruri pentru a returna peste 1.400 de persoane, între care câteva sute de copii, către capitala Port-au-Prince şi Cap-Haitien, al doilea oraş ca mărime din ţară.

Daniel Foote a fost numit pe 22 iulie cu scopul de a ''facilita pacea şi stabilitatea'' şi pentru organizarea unor alegeri ''libere şi corecte'' după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, ucis la 7 iulie în reşedinţa sa privată de către un comando armat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.