Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL URIAȘ între premierul sloven şi propriul comisarul european: Cum a încercat omul de la Bruxelles să facă rău Sloveniei, pe model românesc

n1info.si
Janez Lenarcic janez janza

O dispută a izbucnit vineri între premierul sloven, conservatorul Janez Jansa, şi compatriotul său, comisarul european Janez Lenarcic, acuzat că a "încercat să facă rău ţării sale" prin intermediul planului de relansare, relatează AFP.

Planul de relansare sloven - în valoare de 1,8 miliarde de euro în subvenţii - a obţinut acordul Comisiei Europene pe 1 iulie, zi în care această ţară provenită din fosta Iugoslavie a preluat preşedinţia semestrială a UE. O lansare care a fost marcată de tensiuni între executivul european şi liderul sloven, acuzat de atingeri aduse libertăţii presei şi independenţei judecătorilor.

Janez Jansa, aliat al premierului ungar Viktor Orban şi admirator al preşedintelui american Donald Trump, l-a acuzat în această săptămână pe comisarul european care răspunde de gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, că ar fi "cerut să se stabilească condiţii pentru finanţările europene destinate Sloveniei".

"Este primul caz cunoscut al unui comisar care încearcă direct să facă rău propriei sale ţări", a postat şeful guvernului pe Twitter, relatează Agerpres.ro.

Janez Lenarcic, desemnat în 2019 de guvernul sloven precedent de centru stânga, a replicat vineri împotriva acestor "false acuzaţii".

"Nu am cerut niciodată să se fixeze condiţii, restricţii sau chiar să se suspende resursele europene pentru Slovenia", a afirmat el la sosirea la o reuniune a miniştrilor afacerilor europene la Brdo, în Slovenia.

"Am avertizat că anumite comportamente ale guvernului sloven ar putea pune Slovenia într-o situaţie defavorabilă în ceea ce priveşte finanţările europene", a explicat el.

"Cele mai mari pagube cauzate Sloveniei sunt provocate de cei care subminează statul de drept şi independenţa media şi nu de cei dintre noi care avertizăm împotriva unei astfel de conduite", a adăugat fostul diplomat, criticând "atacurile brutale şi insultele" din partea "unor înalţi responsabili guvernamentali sloveni".

Şeful guvernului l-a acuzat imediat, la rândul său, pe comisarul european că "minte", într-o reacţie pe Twitter, pe care îl utilizează frecvent.

A doua zi după lansarea preşedinţiei slovene a UE, pe 2 iulie, ministrul de interne Ales Hojs a insultat, în faţa jurnaliştilor, un responsabil european neidentificat, pe care l-a numit "porc".

Comisia Europeană a publicat marţi un raport privind statul de drept în UE, care critică în special Polonia şi Ungaria, dar şi Slovenia, pentru "deteriorarea libertăţii presei şi a pluralismului media" şi îşi exprimă îngrijorarea privind întârzierea desemnării de către această ţară a celor doi procurori delegaţi la Parchetul European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.