Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal uriaș la FIFA: ar putea renunța la sponsorul Cupei Mondiale

fifa

FIFA ar putea renunța la sponsorul saudit al Cupei Mondiale de fotbal feminin 2023. Gazdele competiției, Australia și Noua Zeelandă, și numeroase fotbaliste s-au plâns de alegerea făcută deoarece femeile din Arabia Saudită nu au obținut încă drepturi egale cu bărbații

Federațiile de fotbal din Australia și Noua Zeelandă s-au plâns la FIFA spunând că nu se simt confortabil cu desemnarea Visit Saudi, autoritatea de turism din Arabia Saudită, ca sponsor al competiției din cauza problemelor legate de drepturi și a lipsei de consultări.

FIFA analizează posibilitatea de a renunța la sponsorul Cupei Mondiale de fotbal feminin, susține Sky News.

De asemenea, mai multe jucătoare au îndemnat FIFA să nu permită ca turneul să aibă o sponsorizare din partea unei țări care incriminează relațiile între persoane de același sex și unde femeile nu au obținut încă drepturi egale cu bărbații. Numeroase critici au venit și din partea grupurilor pentru drepturile omului.

Arabia Saudită a investit masiv în competiții sportive în ultimii ani, dar a fost acuzată că se folosește de evenimente pentru a-și „spăla" reputația. Există îngrijorări cu privire la drepturile omului în această țară, la poziția femeilor în societate și la utilizarea pedepsei cu moartea.

„Ar fi o adevărată ironie ca organismul de turism din Arabia Saudită să sponsorizeze cea mai mare sărbătoare a sportului feminin din lume, când te gândești că, în Arabia Saudită, ca femeie, nu poți avea nici măcar un loc de muncă fără permisiunea tutorelui tău de sex masculin", a declarat Nikita White, membră a Amnesty International Australia, în momentul anunțului privind alegerea sponsorului.

Arabia Saudită a trimis femei la Jocurile Olimpice pentru prima dată în 2012. Totodată, femeilor li s-a permis să asiste la meciurile de fotbal începând din 2018. Totuși, Federația de fotbal din Arabia Saudită (SAFF) a numit două femei în consiliul său de administrație și a creat un departament de fotbal feminin în 2019. În 2020, a fost lansată o Ligă de fotbal feminin, iar recent Arabia Saudită a găzduit și a câștigat un turneu de fotbal feminin de patru națiuni, în încercarea de a fi inclusă, în premieră, în clasamentul mondial feminin al FIFA.

Cupa Mondială de fotbal feminin se va desfășura între 20 iulie și 20 august în orașe din Australia și Noua Zeelandă. Organizatorii estimează că un număr record de două miliarde de oameni ar putea urmări turneul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.