Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal uriaș - Soția preşedintelui mexican șterge pe jos cu designerul Ralph Lauren: Plagiatul este ilegal și imoral!

haina ralph lauren

Soţia preşedintelui mexican, Beatriz Gutierrez, l-a acuzat joi pe creatorul de modă american Ralph Lauren că a plagiat motive indigene pentru crearea unei piese vestimentare, potrivit AFP. "Ascultă Ralph: am remarcat că îţi plac mult motivele mexicane (...). Totuşi, prin copierea acestor modele, plagiaţi şi, după cum ştiţi, plagiatul este ilegal şi imoral", a scris soţia preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador pe contul său de Instagram.

Gutierrez, care este istoric, a însoţit mesajul ei cu o imagine a unei veste colorate ce poartă eticheta "Ralph Lauren". Haina, publicată pe diferite site-uri ca fiind un "cardigan în dungi cu brâu", costă în medie 300 de dolari, a constatat AFP. "Sper că veţi face o reparaţie comunităţilor indigene care fac această muncă cu dragoste şi nu pentru profit şi milionari”, adaugă ea.

Motivele folosite în hainele pentru marca americană corespund, potrivit ei, desenelor comunităţii Contla (centru) şi Saltillo (nord).

Legea mexicană privind drepturile de autor dispune ca toate operele considerate ca populare sau artizanale să fie respectate şi solicită menţionarea clar a comunităţii autohtone din care provin în cazul utilizării pentru comercializare. În 2021, Mexicul a depus plângere contra companiilor de modă, precum societatea chineză Shein, cea spaniolă Inditex şi societăţile americane Anthropologie şi Patowl, pentru că au folosit motive mexicane în creaţiile lor. În 2020, Mexicul a depus o plângere împotriva designerului francez de modă Isabel Marant, care ulterior şi-a prezentat scuze guvernului şi unei comunităţi indigene din Michoacan (vest). În 2019, Ministerul Culturii a indicat că societatea Carolina Herrera, creatoare de modă venezueleană cu sediul în Statele Unite, a reprodus broderii colorate ale comunităţii Tenango (centru).

În Mexic trăiesc 56 de grupuri etnice, ceea ce îi conferă o bogăţie uriaşă în materie de artizanat, în special de textile şi broderii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.