Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul continuă: Directoarea generală a UNESCO, ameninţată cu moartea

unesco

Ambasadorul Israelului pe lângă UNESCO, Carmel Shama-Cohen, a afirmat luni că directoarea generală a acestei organizaţii, Irina Bokova, a fost ameninţată cu moartea după ce şi-a exprimat rezervele în privinţa unui proiect de rezoluţie în legătură cu locurile sfinte de la Ierusalim, transmite AFP. Textul, prezentat de şapte ţări arabe, a fost adoptat joi de o comisie a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) şi denunţat imediat de Israel ca negând legătura milenară dintre evrei şi Ierusalim.

El urmează să facă marţi obiectul altui vot, de această dată pentru eventuala adoptare definitivă de către Consiliul Executiv al UNESCO, reunit în şedinţă plenară. "Ţările arabe se comportă cu maniere abjecte de criminal împotriva restului lumii şi a conducerii UNESCO. Directoarea generală (Irina Bokova) a primit ameninţări la viaţa ei, iar protecţia sa a trebuit întărită", a declarat luni ambasadorul la postul naţional de radio din Israel. "Aceste ameninţări i-au fost adresate în urma criticilor pe care le-a formulat" la adresa voturilor care au avut loc joi în comisie, a adăugat Carmel Shama-Cohen.

După adoptarea, joi, în comisie a două proiecte de rezoluţie asupra "Palestinei ocupate" (24 de voturi pentru, şase împotrivă şi 28 de abţineri), Israelul a anunţat că îşi suspendă cooperarea cu UNESCO, organizaţie cu sediul la Paris. Iritarea Israelului a fost provocată de dispoziţiile referitoare la Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului ocupată de Israel din 1967 şi între timp anexată, anexare considerată ilegală de ONU. Esplanada Moscheilor este al treilea loc sfânt al islamului şi situl cel mai sacru pentru evrei care îl venerează sub numele de Muntele Templului. Iordania administrează situl, dar Israelul deţine controlul asupra căilor de acces în zonă. Textul votat joi la UNESCO denunţă incursiunile israeliene pe Esplanada Moscheilor, restricţionarea accesului credincioşilor musulmani şi îngrădirea autorităţii Iordaniei. În ziua votului, Irina Bokova s-a delimitat de acest text, estimând că "patrimoniul Ierusalimului este indivizibil" şi că "fiecare comunitate are dreptul la recunoaşterea explicită a istoriei şi legăturilor sale cu oraşul". "Negarea, abandonarea sau ştergerea tradiţiilor evreieşti, creştine sau musulmane subminează integritatea sitului", a afirmat ea, potrivit AFP, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.