Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul continua pe legea lui Dragnea: E neconstitutionala

parlament

Scandalul a continuat miercuri dimineata in Camera Deputatilor pe tema legii initiate de Liviu Dragnea pentru "promovarea demnitatii umane si tolerentei fata de diferentele de grup".

Liberalii au solicitat inca de dimineata convocarea Biroului Permanent pentru scoaterea de pe ordinea de zi a sedintei de plen legea lui Dragnea. Solicitarea lor a fost respinsa.

PNL a continuat ofensiva in plen, solicitand din nou scoaterea legii de pe ordinea de zi pentru ca ar incalca regulamentul Camerei Deputatilor, intrucat raportul suplimentar,realizat luni de Comisia Juridica, nu a fost pus la dispozitia parlamentarilor cu minim 5 zile inainte de dezbaterea sa in plen.

Presedintele de sedinta Florin Iordache (PSD) a supus la vot solicitarea liberalilor, care a fost respinsa cu majoritate de voturi.

Liberalii au lansat un contra-atac prin voceal liderului de grup Eugen Nicolaescu, anuntand ca il vor reclama pe Iordache la Comisia de disciplina pentru ca nu a supus la vot scoaterea legii de pe ordinea de zi, ci incalcarea regulamentului.

Citeste si: Dragnea si-a schimbat cu totul legea defaimarii. Amenzile au fost eliminate

"Aţi încălcat Regulamentul, v-aţi asumat un mare risc şi, în consecinţă, vă infiormez că grupul PNL va sesiza Comisia de disciplină şi imunităţi în cazul dumneavoastră", a afirmat liberalul.

"Îmi asum", a răspuns Florin Iordache.

Ultima incercare a lgeralilor de a determina deputatii sa respinga legea lui Dragnea a fost facuta de deputatul PNL Gabriel Andronache a susţinut, în plen, că acest proiect trebuie respins pentru că este neconstituţional.

"Legea privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup sau legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup sau legea defăimării, aşa cum am numit-o noi, PNL, trebuie respinsă pentru că este neconstituţională. Iniţiatorul a propus o reglementare care conţinea norme ce instituiau cenzura atât în spaţiul public, cât şi în spaţiul privat, încălcând cel puţin patru drepturi fundamentale prevăzute de Constituţia României - dreptul la viaţă privată, dreptul la liberă exprimare, libertatea conştiinţei şi dreptul la informare. (...) Pe lângă această prevedere era instituită o poliţie a cuvântului care putea controla şi amenda orice cetăţean din România pentru o simplă afirmaţie, în contextul legal propus până şi Ilie Moromete ar fi fost sancţionat", a declarat Gabriel Andronache, în plenul Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că deputaţii se află în faţa unui proiect de lege cu conţinut "în continuare neconstituţional".

"Iniţiatorul legii pare că a încurcat borcanele introducând norme de natură constituţională în conţinutul unei legi ordinare. Ceea ce este nelegal, pentru că Legea 24/2000 privind tehnica legislativă interzice o astfel de modalitate de reglementare. Iniţiativa legislativă conţine norme care sunt de categoria dispoziţiilor de aplicare a legii, de tipul norme sau instrucţiuni sau prevederi care ar fi trebuit să se regăsească în Legea Educaţiei Naţionale - aspecte de nelegalitate care trebuie sancţionate ca atare. Pentru aceste motive vă solicităm să votaţi alături de noi împotriva acestei legi", a explicat Andronache.

Proiectul de lege privind demnitatea umană va merge la sesiunea de vot final, programată la ora 12,30, în plenul Camerei Deputaţilor. El a fost deha adoptat pe articole.

Liviu Dragnea nu a fost prezent la dezbatere pentru a-si sustine proiectul de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.