Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul despăduririlor: Ministerul Mediului contra Holzindustrie Schweighofer

salvati-padurile-virgine_14_11_2011[1]

Ministerul Mediului declară că este la curent cu cifrele oferite de EIA în raportul care acuză compania austriacă Holzindustrie Schweighofer că a cumpărat ilegal materiale lemonoase. Mai mult, ministrul a trimis un raport în acest sens către Parchetul General. Holzindustrie, în schimb, susține că respectă cu strictețe legea română și declară că nu a primit o copie a raportului ministerului.

Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, a declarat pe 22 octombrie că este la curent cu cifrele prezentate de Agenția pentru Investigații de Mediu, dar că așteaptă rezultatul anchetei Parchetului General:

„Cifrele din raportul prezentat de către Agenția pentru Investigații de Mediu nu ne sunt străine, le-am descoperit în investigațiile noastre, iar în prezent așteptăm rezultatul anchetei derulate de către Parchetul General către care am transmis, în iulie, rapoartele de control”

Gavrilescu a salutat implicarea societății civile și a menționat eforturile făcute de ministerul său, incluzând ridicarea problemei în CSAT și realizarea programului Radarul Pădurilor.

Holzindustrie, în schimb, se apără spunând ca a respins și raportat, în ultimul an, 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme:

„Le impunem furnizorilor noștri să respecte toată legislația în vigoare și să dovedească proveniența legală a materialului lemnos pe care îl livrează. Mai mult decât atât, nu doar că refuzăm orice transport de lemn suspect, care nu prezintă documentele legale complete și corecte, ci îl raportăm autorităților competente sa investigheze și să sancționeze eventualele nereguli,” precizează un comunicat al companiei.

Holzindustrie susține că este singura companie din industria de prelucrare a lemnului din România care nu acceptă lemn provenit din parcuri naționale și neagă existența unui monopol pe piața lemnului. Compania mai susține că este la curent cu existența unui raport trimis de Ministerul Mediului către Parchetul General, însă subliniază că nu a primit încă o copie a acestui document.

ONG-ul Agenția pentru Investigații de Mediu /Environmental Investigation Agency - EIA/ publicat oficial un raport al care susține că aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit în ultimul deceniu din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinația lemnului ilegal a fost compania austriacă Schweighofer. The Guardian a scris pe larg despre raport.

Sursa foto: Dor de ducă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.