Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul deturnării avionului la Minsk se amplifică. Marea Britanie interzice zborurile Belavia, transportatorul național belarus

The Gate
Belavia

Marea Britanie este prima țară care în urma incidentului privind aterizarea forțată a avionului Ryanair la Minsk, anunță că refuză să mai primească în țară transportatorul național belarus Belavia.

De asemenea, Autoritatea civilă de aviație din Anglia a primit indicații cu privire la evitarea și ocolirea spațiului aerian al Belarusului pentru siguranța tuturor pasagerilor.

Anunțul a fost făcut de către Secretarul de stat pentru transporturi, deputatul Rt Hon Grant Shapps.

O decizie similară a fost luată și de către Lituania. Țara a interzis sosirea și plecarea aeronavelor din țară, a căror rută trece prin Belarus.

„Orice zbor către și dinspre Lituania prin Belarus este interzis… Acest lucru nu înseamnă o interdicție a zborurilor, înseamnă că companiile aeriene trebuie să aleagă o rută diferită”, a spus Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor al Lituaniei, Marius Skuodis.

Pe 23 mai, un avion Ryanair în deplasare de la Atena la Vilnius a aterizat de urgență la Minsk sub pretextul că avionul ar fi fost minat.

Pentru a escorta aeronava, a fost ridicată o aeronavă luptător MiG-29 al Forțelor Aeriene din Belarus. Imediat după aterizare, forțele de securitate din Belarus l-au reținut pe creatorul și redactorul-șef al canalului de Telegram NEXTA, Roman Protasevich, care se afla la bord. Informațiile privind un eventual dispozitiv explozibil la bordul avionului nu au fost confirmate.

Comisia Europeană a considerat incidentul de aterizare inacceptabil. Șeful diplomației internaționale a UE, Josep Borrell, a cerut o anchetă internațională.

Autoritățile de la Minsk îl acuză pe Roman Protasevich de crearea unui grup extremist, care a organizat revoltele după alegerile prezidențiale din august 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.