Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul 'folcloristele' bubuie în Educație: DNA a descoperit un nou tip de 'afacere'

Inquam Photos / Octav Ganea
DNA

Inspectorul școlar general din Mureș este acuzat de fraudarea bacalaureatului, dar și că a cerut unor părinți - soliști de muzică populară - „un moment artistic” după ce a aprobat transferul copilului lor de la o școală la alta.

Procurorii DNA Târgu Mureș au început urmărirea penală față de Pășcan Sabin Gavril, la data faptelor Inspector General Școlar al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, bănuit de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și luare de mită (două fapte), conform Mediafax.

Practic, în perioada organizării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2023, Pășcan ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfășurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen.

În același context, inspectorul general școlar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de bacalaureat.

În data de 14 martie 2023, Pășcan, după ce ar fi aprobat transferul unui școlar de la o unitate de învățământ la alta, ar fi pretins părinților acestuia (soliști de muzică populară) susținerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceștia. Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susținut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soți.

DNA precizează că și alte persoane sunt urmărite penal în acest caz

„Suspectului Pășcan Sabin Gavril i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Anterior, persoana care a remis suspectului, cu titlu de mită, suma de 3.000 euro a încheiat cu procurorii anticorupție, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaștere a vinovăției acesta fiind de acord cu încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și cu felul și cuantumul pedepsei aplicate respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare cu suspendare”, informează sursa citată.

Între timp, Gavril Sabin Pășcan și-a dat demisia, susținând că mandatul său de la ISJ Mureș ar fi încetat de drept pe 31 august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.