Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul interceptărilor în Grecia: Majoritatea conservatoare a aprobat numirea unui nou şef al Serviciului Naţional de Informaţii (EYP)

pixabay
steag grecia

Majoritatea conservatoare a aprobat miercuri numirea lui Themistoklis Demiris la conducerea serviciului naţional de informaţii al Greciei (EYP), în timp ce toate celelalte grupuri parlamentare s-au opus acestei alegeri, pe fondul scandalului interceptărilor care zguduie guvernul lui Kyriakos Mitsotakis, informează AFP.

"Ambasadorul Themistoklis Demiris a fost aprobat cu majoritate la conducerea EYP, susţinut doar de deputaţii partidului Noua Democraţie (ND, dreapta aflată la putere), după audierea lui de Comisia parlamentară specială pentru Instituţii şi Transparenţă reunită în spatele uşilor închise", a anunţat agenţia de presă greacă ANA.

Formată din 19 deputaţi, dintre care zece din partea ND şi nouă din partea a patru partide parlamentare ale opoziţiei, această comisie are, potrivit legii, competenţa de a numi oficial şeful EYP.

Themistoklis Demiris, 71 de ani, care a fost secretar general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Greciei, l-a înlocuit astfel pe şeful EYP Panagiotis Kontoleon, care a demisionat pe 5 august, potrivit Agerpres.ro.

Demisia lui, după cea a unui consilier apropiat al premierului Kyriakos Mitsotakis, a intervenit la câteva zile după dezvăluiri privind supravegherea de către EYP a lui Nikos Androulakis, liderul opoziţiei socialiste Pasok-Kinal, al treilea partid parlamentar.

Acest caz a şocat lumea politică şi l-a pus sub presiune pe Kyriakos Mitsotakis, care a recunoscut "o eroare" a EYP în supravegherea lui Nikos Androulakis. Însă partidele din opoziţie au cerut demisia guvernului.

"De la început, guvernul a vrut să muşamalizeze acest scandal", a declarat miercuri după-amiaza, la televiziunea publică Ert, Georges Katrougalos, deputat al Syriza şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Instituţii şi Transparenţă la finalul reuniunii asupra numirii noului şef al EYP.

Dezvăluirea interceptărilor ilegale a constituit o lovitură majoră pentru guvernul lui Mitsotakis, la putere din iulie 2019.

EYP se află sub egida premierului în virtutea unui amendament controversat ce datează din august 2019, una dintre primele reforme ale guvernului Mitsotakis.

Joi este prevăzută o manifestaţie a unor mici partide şi grupări de stânga, în faţa Parlamentului de la Atena, pentru a denunţa interceptările EYP, "o ameninţare pentru democraţie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.