Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul interceptărilor în Macedonia: Preşedintele amnistiază lideri politici, opoziţia se revoltă

interceptari telefon

Preşedintele Gjorge Ivanov a ordonat marţi încetarea procedurilor judiciare vizând unii lideri politici într-un scandal care destabilizează Macedonia de aproape doi ani, decizie "ilegală" în ochii opoziţiei, transmite AFP. 

Opoziţia social-democrată, SDSM, acuză VRMO-DPMNE (dreapta conservatoare, la putere) şi în special pe omul forte al ţării, fostul premier Nikola Gruevski, că a pus în aplicare un vast sistem de supraveghere telefonică a mii de persoane, jurnalişti, oameni politici, lideri religioşi. 

O operaţiune de destabilizare pusă la cale din străinătate, răspunde puterea care, în urma acestor acuzaţii, a demarat proceduri judiciare pentru spionaj împotriva principalului opozant, şeful SDSM - Zoran Zaev -, a cărui formaţiune politică intenţionează să boicoteze viitoarele alegeri, prevăzute pentru 5 iunie. 

Cele două tabere se acuză reciproc de corupţie în această ţară săracă din Balcani, confruntată de mai multe luni cu criza migranţilor. 

Marţi, într-o alocuţiune difuzată la postul naţional de televiziune, Gjorge Ivanov, aliat politic al lui Nikola Gruevski, a deplâns o "situaţie în care oamenii politici nu încetează să angajeze proceduri unii împotriva altora". 

"Cu scopul de a pune capăt acestei crize politice care se va încheia prin alegeri democratice şi în conformitate cu prerogativele legale la dispoziţia mea, am decis să pun capăt procedurilor judiciare împotriva responsabililor din cadrul guvernului şi al opoziţiei", a declarat Gjorge Ivanov. 

Şeful statului nu a menţionat niciun nume, dar pentru analiştii macedoneni această măsură îi priveşte pe Nikola Gruevski şi Zoran Zaev. Alţi posibili beneficiari sunt fostul ministru de interne Gordana Jankulovska şi fostul şef al serviciului de informaţii Sasho Mijalkov, aflaţi în centrul scandalului interceptărilor telefonice. Un scandal care face obiectul judiciare de la sfârşitul lui 2015. 

Zoran Zaev a calificat imediat decizia lui Gjorge Ivanov, "omul pus în funcţie de Nikola Gruevski", ca fiind o "lovitură de stat". Câteva sute de macedoneni au manifestat paşnic marţi seară în faţa parchetului însărcinat cu ancheta. 

Liderul SDSM i-a cerut preşedintelui ţării să demisioneze, acuzându-l că "încalcă legea şi acordul" dintre putere şi opoziţie încheiat în vară sub egida UE pentru a găsi o soluţie acestei crize. 

În baza acestui acord, Nikola Gruevski a demisionat în ianuarie, prealabil la parlamentarele din 5 iunie. 

Macedonia, ţară cu 2,1 milioane de locuitori predominant slavi şi dintre care un sfert sunt etnici albanezi, trece printr-o gravă criză politică de la alegerile din aprilie 2014. 

Opoziţia a declarat că autorităţile au comis fraude la scrutinul din 2014, şi, de asemenea, acuză puterea de corupţie, în timp ce guvernul îi acuză de 'spionaj' pe detractorii săi.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.