Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul Petrobras capătă amploare în Brazilia

twitter.com
petrobras

Numărul suspecţilor implicaţi în scandalul de corupţie Petrobras se va dubla odată cu mărturisirile a două foste cadre din conducerea gigantului BTP Odebrecht, a făcut cunoscut procurorul brazilian Deltan Dallagnol, citat de AFP.

"Ne aşteptăm ca operaţiunea să îşi dubleze volumul. Colaborarea Odebrecht şi a unora dintre cadrele sale va aduce noi dovezi ce vor declanşa noi anchete în toată Brazilia", a explicat principalul responsabil al operaţiunii Lava Jato care a dus la inculparea a 259 de persoane.

Printre acestea, peste 100 de oameni politici suspectaţi că au acceptat mită din partea puternicului grup de construcţii din ţară în folosul personal sau al partidului lor, în schimbul unor contracte suprafacturate cu Petrobras.

Cel mai mare grup din domeniul construcţiilor din Brazilia, Odebrecht a încheiat acorduri de colaborare pentru a obţine reducerea pedepsei pentru 77 de cadre superioare ale companiei.

Citește și: Relațiile dintre SUA și Mexic, aruncate în aer: 20% TAXĂ pentru orice produs mexican / Replica: NO!

Printre acestea se află directorul general Marcelo Odebrecht, condamnat deja la 19 ani de închisoare.

Potrivit procurorului Deltan Dallagnol, anchetatorii au fost şocaţi de amploarea şi complexitatea sistemului pus la care de Odebrecht.

"Am fost surprinşi. Că studiile internaţionale arată că în Brazilia corupţia este înrădăcinată şi sistematică este un lucru, dar să priveşti monstrul drept în faţă este altceva", a mărturisit el.

"Anchetăm în legătură cu mii de infracţiuni din mai multe milioane comise de sute de persoane", a rezumat tânărul procuror în vârstă de 37 de ani.

Potrivit presei braziliene, mărturisirile negociate în cel mai mare secret cu cadre din grupul Odebrecht ar viza 130 de oameni politici din toate partidele. Printre politicieni se află personalităţi de primă mărime, cum este preşedintele Michel Temer.

Omologarea acordurilor de colaborare cu Odebrecht a fost încetinită de moartea judecătorului de la Curtea Supremă Teori Zavascki, însărcinat cu dosarul politic al scandalului, decedat la 19 ianaurie într-un accident de avion, anunță Agerpres.

Deltan Dallagnol a mai afirmat că judecătorul de la Curtea Supremă care va fi desemnat va avea un rol decisiv în continuarea anchetei. "Mentalitatea sa, modul său de a gândi, viziunea asupra lumii şi a dreptului pot determina succesul sau eşecul întregii operaţiuni", a explicat magistratul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.