Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul Qatargate - Contabila fostului eurodeputat Panzeri, arestată în ancheta de corupţie din PE

Left.eu
QatarGate

Contabila fostului eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, suspect cheie în scandalul de corupţie din Parlamentul European (PE) legat de Qatar şi Maroc, a fost arestată în Italia, transmite miercuri Reuters citând o sursă cunoscătoare a evoluţiei investigaţiei, anunță Agerpres.

Conform acestei surse, Monica Rossana Bellini, contabilă şi consultantă fiscală care a lucrat pentru Panzeri, a fost arestată de poliţia financiară italiană (Guardia di Finanza) la Milano, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile belgiene. Ea este suspectată de crearea unor societăţi al căror rol era spălarea banilor obţinuţi din faptele de corupţie.

Pier Antonio Panzeri a semnat marţi cu Parchetul belgian un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în care se angajează să colaboreze cu anchetatorii în schimbul unei pedepse diminuate. Potrivit avocatului său, el ar urma astfel să primească o pedeapsă de cinci ani de închisoare, din care numai un an cu executare.

În vârstă de 67 de ani, Pier Antonio Panzeri a fost arestat la Bruxelles pe 9 decembrie, odată cu arestarea unei vicepreşedinte a Parlamentului European, eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, şi a unui asistent europarlamentar italian, Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al Evei Kaili.

Împreună cu Niccolo Figa-Talamanca, un italian responsabil al unui ONG care de asemenea este în arest preventiv, ei au fost inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi corupţie.

Justiţia belgiană a cerut de asemenea extrădarea soţiei lui Panzeri, Maria Colleoni, şi a fiicei sale, Silvia Panzeri. Extrădarea lor a fost validată de un tribunal italian, dar cea a Mariei Colleoni a fost atacată cu recurs la Curtea de Casaţie a Italiei, iar avocatul Silviei Panzeri a declarat luni că urmează o decizie dacă va fi formulat un astfel de recurs şi în cazul ei.

Alţi doi eurodeputaţi social-democraţi, belgianul Marc Tarabella şi italianul Andrea Cozzolino, sunt investigaţi şi a fost lansată procedura ridicării imunităţii lor parlamentare.

Secretarul general al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (CSI), Luca Visentini, este cercetat în stare de libertate pentru corupţie şi spălare de bani.

Cei puşi sub acuzare sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi.

În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în PE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.