Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul Roșia Montană se extinde: 'Guvernul să elimine definitiv localităţile Roşia Montană şi Certej din lista perimetrelor miniere ale statului român!'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Rosia Montana

Decizia Tribunalului din Washington în procesul privind Roşia Montană constituie o recunoaştere internaţională a luptei cetăţenilor pentru a-şi salva localitatea, se arată într-un comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES, de către campania "Salvaţi Roşia Montană", relatează Agerpres.

Pe de altă parte, politicienii români au avut "un rol contrar", subminând eforturile de apărare ale României în arbitraj până în ultimul moment, arată sursa citată.

"Decizia Tribunalului din Washington în litigiul privind Roşia Montană, favorabilă statului român, constituie o recunoaştere internaţională a luptei roşienilor pentru a-şi salva localitatea. Refuzul lor de a-şi abandona casele, bisericile şi cimitirele a devenit sursă de inspiraţie pentru o întreagă generaţie", se menţionează în comunicatul campaniei "Salvaţi Roşia Montană".

Potrivit acestuia, cauza Roşiei Montane a fost susţinută în faţa Tribunalului prin "trei amicus curiae", intervenţii specializate din partea societăţii civile româneşti în sprijinul statului, numărul intervenţiilor marcând o premieră mondială în arbitrajul internaţional.

"Argumentele introduse de avocaţii organizaţiilor non-guvernamentale au evidenţiat faptul că proiectul minier de la Roşia Montană nu a obţinut niciodată acceptul comunităţii şi al societăţii. Pe de altă parte, politicienii români au avut un rol contrar, ba chiar au subminat eforturile de apărare ale României în arbitraj, până în ultimul moment", se arată în comunicat.

În opinia semnatarilor acestuia, declaraţiile recente ale premierului Marcel Ciolacu şi ale altor membri ai Guvernului privind un potenţial eşec în arbitraj ar fi contribuit la creşterea valorii acţiunilor companiei Gabriel Resources la bursă, care a înregistrat câştiguri de 300 de milioane de dolari.

Campania "Salvaţi Roşia Montană" le aminteşte politicienilor că "drepturile roşienilor şi ale cetăţenilor români nu sunt negociabile".

De asemenea, se aminteşte că, inspirată de exemplul localnicilor, campania "Salvaţi Roşia Montană", prin voluntarii şi organizaţiile implicate, a luptat peste 20 de ani în instanţe, în comunitate şi în stradă.

"Pentru aceste drepturi şi pentru ca oportunităţile care se deschid pentru acest loc emblematic din Apuseni să fie pe deplin fructificate, solicităm de urgenţă Guvernului României, instituţiilor subordonate şi coaliţiei de guvernare PNL-PSD: să nu reînnoiască licenţa de exploatare pentru Certej şi Roşia Montană; să elimine definitiv localităţile Roşia Montană şi Certej din lista perimetrelor miniere ale statului român; să elaboreze Planul Urbanistic General şi Planul de Management pentru situl UNESCO, în vederea conservării patrimoniului în conformitate cu recomandările Comitetului Patrimoniului Mondial, ca parte a deciziei de includere a Roşiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial şi a Patrimoniului Mondial în Pericol; să înfiinţeze şi bugeteze un program naţional de conservare dedicat sitului minier istoric de la Roşia Montană", se mai precizează în comunicat.

Totodată, se cere să se acţioneze "de urgenţă", prin Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Ministerul Culturii, pentru evaluarea şi intervenţia conform legii în cazul clădirilor de patrimoniu din proprietatea Roşia Montană Gold Corporation "abandonate în colaps".

De asemenea, se cere ca statul să "faciliteze şi să susţină proactiv" implicarea ONG-urilor în managementul patrimoniului minier, atât subteran, cât şi suprateran, oferindu-le oportunitatea de a deveni custozi, de a beneficia de sprijin legal şi financiar pentru a face acest patrimoniu accesibil unui public cât mai larg.

"Mai multe luări de poziţie ale politicienilor privind situaţia de la Roşia Montană au pus sub semnul întrebării drepturi fundamentale ale cetăţeanului, supremaţia sentinţelor judecătoreşti definitive, chiar au luat în calcul retragerea Roşiei Montane din Lista Patrimoniului Mondial şi totodată reluarea unui proiect minier dovedit ilegal şi păgubos", conchid reprezentanţii campaniei "Salvaţi Roşia Montană".

România a obţinut câştig de cauză în dosarul Roşia Montană, judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.