Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul terenurilor BNR se adânceşte: Un senator acuză Banca Naţională de TENTATIVĂ DE FRAUDĂ

jurnalul.ro
BANCA NATIONALA A ROMANIEI - BNR

Scandalul privind terenurile BNR continuă.  Senatorul PNL Daniel Zamfir susţine că protocolul încheiat de BNR cu Ministerul Tineretului şi Sportului în 1992 este ilegal şi acuză Oficiul de Cadastru că, la insistenţele BNR, a nesocotit o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Zamfir continuă atacul şi acuză Banca Naţională de tentativă de fraudă. Un atac la fel de dur a venit din partea senatorului PNL şi la adresa premierului Tudose, pe care îl acuză că-l "acoperă" pe Isărescu în acest caz.

Citeşte şi: Tăriceanu dă REPLICA după nemulţumirile magistraţilor pe Legile Justiţiei: 'Politica e făcută de Parlament, iar magistraţii APLICĂ legea...' - VIDEO

"Este un protocol neacoperit de lege şi am aici documentele care evidenţiază acest lucru. Avem draftul de protocol care la punctul 2 spunea că Ministerul Tineretului şi Sportului redă în proprietatea BNR respectivele terenuri. Era draftul plecat în 91 spre a fi semnat. În iunie se semnează protocolul şi lipseşte fraza respectivă. Acel protocol a fost ilegal. (...) Asta probează reaua credinţă a BNR. Un control al Ministerului de Finanţe în 1992 confirmă că protocvolul a fost încheiat ilegal. BNR, ştiind foarte bine, încearcă demersuri de intrare în posesie a terenurilor şi solicită în 2001 la Primaria Capitalei, care respinge. Ajunge în instanţă şi ÎCCJ, definitiv şi irevocabil, stabileşte că patrimoniul BNR nu mai are relevanţă pentru că statul roman a preluat tot activul din perioada comunistă. Este decizia ÎCCJ. (...) Ce se întâmplă în 2015? Din păcate, într-un mod suspect,  Oficiul de Cadastru, caz unic, intabulează 9,7 ha de teren în baza actelor din 1946. Oficiul de cadastru a nesocotit decizia ÎCCJ şi a intabulat fără ca BNR să probeze continuitatea proprietăţii. Premierul Tudose ştie acest lucru şi îl acoperă pe Isărescu. Ştiţi ce mai ştia?Ştia că în trecut, atât premierului Ponta şi lui Cioloş, Isărescu le solicitase milioane de euro pentru 1,6 ha din Progresu. Invocă BNR un raport de evaluare pe care nu l-am văzut niciodată, deşi am solicitat să fie trimis la comisie.(...) Prin acest decret de expropriere, terenul trece în posesia Ministerului Tineretului şi Sportului. Niciodată terenul pe care e construită arena de tenis nu a fost al BNR. Şi lucrul ăsta îl ştie Tudose şi nu a făcut nimic.Dar vă spun ce face BNR în continuare: BNR promovează un proiect de lege prin care vrea ca Parlamentul să-i legalizeze acum toate matrapazlâcurile astea. Proiectul de lege e o tentativă de fraudă, pentru că BNR nu numai că nu e proprietarul terenurilor, dar nu are nici măcar drept de administrare.", a declarat senatorul Daniel Zamfir.

Un atac dur a lansat şi omul de afaceri Ion Ţiriac, prezent la dezbateri.

"Sunt fapte constatabile undeva. Nu cu rea voinţă, cu prostie nu îmi permit eu să spun, dar ei au fost puşi acolo să se ocupe de bănci, de valoarea banului. Banca Centrală Europeană spune terminaţi cu businessul. Nu vrem nimic. Proprietatea se întoarce cui i se cuvine: statului. Iar apoi putem vedea dacă putem face ceva să rămână ceva folositor.", a declarat Ţiriac.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ – Parchetul General, noi precizări în dosarul Revoluţiei. Ce au DESCOPERIT procurorii militari .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.