Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenarii de coşmar pentru tineri în privința pensiilor private

tineri

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Adevarul:

Intenţia Guvernului de a reduce contribuţiile virate de români la fondul pensiilor private va aduce un dezastru pentru tinerii din prezent: ei vor încasa, atunci când vor ieşi la pensie, de până la trei ori mai puţini bani de la Pilonul II decât era prognozat. „Adevărul” a solicitat unor specialişti din piaţa financiară calcule şi estimări privind posibilele efecte ale măsurilor anunţate de Executiv şi vi le prezentăm în exclusivitate.
Un român care încasează în prezent salariul mediu brut pe economie (circa 3.200 lei, în medie pe primele şase luni ale anului 2017), şi va contribui la Pilonul II timp de 40 de ani (din 2008 până în 2047), va avea o pensie lunară, dacă va fi pensionar timp de încă 20 de ani, de 1.090 de lei. Asta în condiţia în care, de la anul, Guvernul măreşte contribuţia la cota stabilită la începutul reformei sistemului de pensii, adică 6%, dar şi în condiţiile unui randament constant al Pilonului II de 4% şi ale unei creşteri anuale a salariilor de 3%. Pe timpul celor 40 de ani el va acumula, în contul său de pensie privată, o sumă totală de 261.670 lei.
Dacă Guvernul şi-ar fi păstrat angajamentul de creştere a cotei la 6% începând cu anul 2016, românul mediu ar fi câştigat 1.117 lei pe lună, la pensie. Adică ar fi strâns, în propriul cont, în cei 40 de ani, o sumă de 267.993 lei.
Pensie de până la trei ori mai mică
Însă, dacă de anul viitor Guvernul îşi pune în aplicare planurile de reducere a contribuţiei, scenariile arată unul mai rău decât celălalt.
Astfel, în cazul în care, din 2018, Executivul va reduce contribuţia virată de participanţi de la 5,1% la 2,5%, românul mediu va încasa de aproape două ori mai puţini bani decât în cel mai optimist scenariu. Adică el va primi, lunar, de la Pilonul II, o pensie de 560 lei, în loc de cei 1.090 lei. Un gol aşadar, în buzunarul românului, de 530 lei pe lună. Şi o sumă totală în cont de numai 134.510 de lei, faţă de cei 261.670 lei cât ar fi avut în cel mai optimist scenariu.
Mai dezastruos de atât va arăta pensia privată a unui român în cazul în care Guvernul va decide să micşoreze cota de contribuţie de la 5,1% la numai 1%. În acest caz, pensionarul din 2048 va încasa pe lună numai 333 lei, de peste trei ori mai puţin decât în cel mai optimist scenariu. Respectiv cu 757 de lei mai puţin decât ar fi încasat în mod normal. Asta pentru că suma totală cumulată în contul său după cei 40 de ani de contribuţie se va diminua considerabil, la 80.013, faţă de cei 261.670 lei din scenariul de bază.  (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Cine se supără pe ambasadorul american sau francez, sau german că, din când în când atrage atenția, cred că exagerează”, a declarat la Digi24 ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu. Declarațiile sale vin după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat îngrijorat că „nişte ambasadori în România îşi permit să ne interzică şi dreptul de a începe o dezbatere”.
„Și președintele României a cerut reprezentarea intereselor statului de drept - nu mai țin minte dacă era vorba de interesele statului nostru sau de cele ale statului acreditar – în posturile din străinătate. Deci statul de drept nu este numai apanajul societății civile, al lui #rezist, al politicienilor de la putere, din opoziție. Este și al ambasadorilor. Deci cine se supără pe ambasadorul american sau francez, sau german că, din când în când atrage atenția, cred că exagerează. Cred că exagerează”, a declarat Emil Hurezeanu.
„Și noi putem cere asta. Putem și repara sau rectifica o imagine deformată. Demonstrațiile din ianuarie (din București și din marile orașe, n.r.) au început cu un ecou destul de prost, foarte prost în Germania și cred că și în alte țări, pentru ca apoi să se transforme în fenomene entuziasmante de manifestări pro-europene”, a adăugat ambasadorul. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Cine a participat însă ieri la Gala Diplomaţilor Români, eveniment anual în care se reunesc toţi ambasadorii României în străinătate, nu a avut însă sentimentul că în acea sală erau cei mai buni oameni ai României şi cel mai bine pregătiţi să ne reprezinte interesele politice şi economice în străinătate – o elită adevărată.
Oameni, majoritatea în jur de 50 de ani, cu o alură şi o prezenţă departe de ceea ce trimit astăzi în România ca ambasadori ţările puternice, unde diplomaţia este o armă şi un vârf de lance.
În corpul înalţilor diplomaţi ar trebui să intre într-adevăr cei mai competenţi şi mai devotaţi ţării dintre funcţionarii publici, dar în ultimii ani acesta a fost mai mult o sursă de sinecuri şi răsplată politică pentru oameni de partid.
Nici la nivel de percepţie nu a fost o surpriză, dar nici la nivel de aliniere a întregii conferinţe în sensul necesar dezvoltării României.
În mod normal, la conferinţa diplomaţiei româneşti, la panelul dedicat economiei ar fi trebuit să se pună pe masă datele specifice activităţii diplomaţilor: topul ţărilor unde exporturile României au avut cea mai bună creştere în 2017 şi care sunt posibilităţile de sprijin al investitorilor români pe pieţele externe. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Guvernul francez a prezentat « ambițioasa » reformă a muncii, așa cum a fost ea catalogată de premierul  Edouard Philippe. Acesta spune că acest mare șantier vine înainte de a fi revăzute pensiile și asigurările de șomaj. Obiectivul central al reformei muncii: flexibilizarea societăților pentru a le încuraja să angajeze în timp ce șomajul, preocuparea numărul 1 al francezilor rămâne foarte mare, atingând 9,5% din populația activă. Tinerii sunt majoritari la acest capitol. Pasul urmator: ordonanțele vor fi prezentate în Consiliul de Miniștri pe 22 septembrie.
Concret, ordonanțele prevăd că un salariat care va estima că a fost concediat fără nicio cauză reală, va obține cel mult 20 de salarii, la o vechime de 30 de ani. Pentru o prezență de doi ani într-o societate, vor fi acordate 6 salarii  și doar un salariu pentru o vechime de un an într-o societate. În schimb, indemnizația legală în caz de rupere a contractului de muncă crește cu 25%.
O societate va putea printr-un acord aprobat de administrație, să definească un cadru comun de plecări voluntare. În prezent, o separare amiabilă între un salariat și societatea la care lucrează nu se poate face decât individual și dă dreptul la șomaj.
Dificultățile economice ale grupului care este nevoit să dea afară un angajat, vor fi stabilite în funcție de ceea ce se întâmplă în același sector de activitate, în plan național. Societățile vor putea, printr-un acord majoritar să negocieze prime pentru salariați.
Diversele sectoare profesionale vor putea modifica, printr-un acord, durata și numărul de contracte încheiate pe o perioadă determinată, cunoscute sub numele de CDD, fixate în prezent doar prin lege. În domeniul construcțiilor, vor exista contracte de perioadă nedetermintaă, CDI - și  care pot fi încheiate odată ce șantierul este finalizat.
Apoi, salariații care au fost destituiți pentru că au refuzat un anumit tip de contract, vor beneficia de un abonament de 100 de ore de formare finanțate de către angajator. (Mai multe detalii AICI)

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.