Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariu discutat la Washington: cum s-ar desfășura o invaziei a Rusiei în SUA

SUA rusia

În timpul Războiului Rece, americanii și-au imaginat întotdeauna un scenariu înfricoșător care se încadra în posibilitățile conflictului: ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar invada Statele Unite. Probabilitatea ca trupele ruse să intre pe teritoriul SUA a fost o idee îngrozitoare pentru autorități și, chiar dacă s-a pus capăt disputei, astăzi nu este exclus ca un conflict între ambele țări să aibă loc din cauza rivalității care s-a menținut până în zilele noastre și care a crescut după invadarea rusă a Ucrainei.

Datorită dimensiunilor sale imense și caracteristicilor geografice, Statele Unite nu sunt o țară care a suferit invazii frecvente de-a lungul istoriei. Distanțele sunt atât de mari încât ar fi aproape imposibil ca o țară atacatoare să mențină liniile de aprovizionare.

Totuși, asta nu înseamnă că această posibilitate nu există. Cel mai vulnerabil teritoriu, de exemplu, poate fi Alaska. În al Doilea Război Mondial, armata japoneză a atacat și a ocupat o parte din această zonă și a capturat două dintre Insulele Aleutine în 1942, deși, un an mai târziu, acestea au fost recuperate de americani.

Au fost încercări de invazie

Nu a fost singura putere care a creat haos în Statele Unite, deoarece Germania nazistă s-a infiltrat și ea pe teritoriu. Cunoscută sub numele de Operațiunea Pastorius, în iunie 1942, o echipă de spioni germani a intrat în Statele Unite pe Long Island și Florida. Însă cei nouă germani implicați au fost capturați, judecați și cei mai mulți dintre ei executați. Dar cel mai ambițios plan de invazie pentru Statele Unite a fost, fără îndoială, cel al Mexicului, condus de revoluționarii Villa și Zapata. Era în 1915, cu obiectivul anexării teritoriilor Arizona, New Mexico, California și Texas. Rebelii au reușit să cucerească câteva orașe, deși succesul lor nu a fost mare.

Văzând că posibilitatea nu este atât de îndepărtată, totul rămâne în intențiile Rusiei. Cu siguranță, ar folosi aceleași proceduri ca și Japonia, intrând prin Alaska, și de acolo să lanseze ofensiva. S-ar putea, de asemenea, să se infiltreze în Mexic, ca în planul revoluționarilor mexicani din 1915. Deși astăzi, și nici măcar în perioada Războiului Rece, trupele ruse au încercat să pătrundă pe teritoriul SUA. Singurul scenariu ar fi anihilarea nucleară, deși trebuie să luăm în considerare și puterea militară a Statelor Unite, care include de la avioane care poartă arme nucleare până la zeci de distrugătoare și submarine.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.