Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariu economic respins de FMI: În lume ar putea rămâne doar 5-6 valute în viitorul apropiat?

pixabay.com
diverse, trend, economie

Economistul șef al FMI a spus că are puține șanse de reușită un scenariu avansat la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos.

Există peste 100 de valute recunoscute în lume, dar care ar putea scădea la cinci sau șase în următorii 20 de ani, a declarat joi ministrul brazilian al economiei la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, scrie Mediafax.

Țările europene au introdus în urmă cu 20 de ani o monedă comună, permițând, de exemplu, persoanelor din Franța să călătorească în Germania, fără a fi nevoie să își schimbe banii. Acest lucru ar putea fi replicat în alte părți ale lumii în viitor, cu condiția ca acestea să se alinieze politic sau economic, a declarat Paulo Guedes, ministrul economiei din Brazilia. „Dacă luăm în considerare dimensiunea politică și dimensiunea economică, am avea cinci, șase monede peste 20 sau 30 de ani”, a spus el.

În acest moment, dolarul american este văzut ca un activ sigur - ceea ce înseamnă că valoarea sa crește în perioadele de criză. Diverse țări au ales să-și lege monedele de dolarul SUA din motive de stabilitate și pentru comerț. Cu toate acestea, în perioadele de instabilitate pentru dolarul american, legătura ar putea afecta țările respective. Dezvoltarea monedelor comune în diferite țări ar putea ajuta aceste economii să-și reducă dependența de dolarul american.

„Ar exista o monedă continentală, euro, o altă monedă continentală în zona ăn care domină dolarul, iar China ar avea moneda lor - există 200 de milioane de chinezi în străinătate, oameni care trăiesc în Filipine, locuiesc în Malaezia și fac comerț cu China,”, a spus Guedes susținându-și ideea unor monede mai puține, dar tot mai puternice în întreaga lume.

Cu toate acestea, vorbind în cadrul aceluiași panel, economistul șef al FMI, Gita Gopinath, a declarat că acesta este un scenariu cu o „probabilitate destul de mică”.

„Având în vedere ce știm acum și dacă nu vor avea loc războaie majore sau demilitări importante, presupunând că acest lucru nu se va întâmpla, cred că este un scenariu cu o probabilitate destul de scăzută”, a spus Gopinath.

Ea a adăugat că, pentru ca alte monede să conteste dominanția dolarului american, au nevoie de instituții puternice.

Aceasta este, adesea, o critică împotriva euro, folosit în prezent în 19 țări. Zona euro trebuie să dezvolte mecanisme care să asigure investitorii și cetățenii obișnuiți că, atunci când următorul șoc economic va apărea, structura sa nu se va prăbuși.

„Văd oameni care trec foarte ușor de la plata în numerar la plata folosind o platformă de plată digitală. Dar dacă acestea vor trece la fel de ușor de la dolar la renminbi, aceasta este o întrebare complet diferită", a spus Gopinath în cadrul grupului WEF.

Vezi si: Klaus Iohannis a fost huiduit și fluierat la scenă deschisă în Iași, în timpul discursului anti-PSD de Ziua Micii Uniri / VIDEO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.