Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariu: Kovesi spre scaunul lui Iohannis

scenariu

Sorin Roșca Stănescu prezintă un plan ipotetic de slăbire a PNL și controlare totală a PSD.

"Dacă aş fi Laura Codruţa Kovesi şi aş decide să candidez la funcţia prezidenţială, în 2019, atunci ar trebui să iau în calcul, în mod obligatoriu, câteva premise. Şi apoi, să acţionez, în consecinţă, în direcţiile potrivite. Şi, iată, cum aş proceda (...) În primul rând, mi-aş exprima dorinţa şi aş depune toate diligenţele în acest sens, de a prelua un nou mandat la şefia DNA, pentru că funcţia aceasta s-a dovedit o cheie care deschide toate uşile. Dar ce aş face în al doilea rând? În al doilea rând, aş încerca, pe toate căile, desigur, legale, să împiedic crearea unui partid prezidenţial. Cu alte cuvinte, aş slabi cât aş putea forţa PNL. Pentru a face acest lucru, aş manevra în aşa fel, fără ca, aparent, să mă implic politic, încât PNL să devină tot mai izolat ca partid pe scena politică. Cam cum s-a întâmplat zilele trecute. Zilele trecute, când, un protocol semnat de PSD, ALDE şi UNPR a reconstruit majoritatea parlamentară, lăsându-i pe liberali cu ochii în soare. Dacă situaţia rămâne aşa, bătută în cuie, atunci, până în decembrie anul viitor, în Parlamentul României nu va putea fi trecută nici o iniţiativă liberală, iar Guvernul Cioloş se va afla şi el la cheremul majorităţii. Liberalii neputând exercită nicio putere reală asupra Executivului, vor avea doar rolul de a scoate castanele din foc, cu mâna lor. Cu alte cuvinte, toate eşecurile guvernării se vor sparge, politic şi electoral, în capul PNL", spune acesta intr-o analiza.

Vezi si: EXCLUSIV - Vrei sa-ti schimbi primarul? MIT VERIFICAT: 76% se schimbă în turul doi

"Dar tot punându-mă în locul Laurei Codruţa Kovesi, aş mai acţiona constant şi pentru subminarea puterii majorităţii la care mă refeream mai sus. Va fi o majoritate politică creată în jurul PSD, dar ea va trebui să fie controlată. În acest scop, cu cât mai mulţi lideri din PSD, ALDE şi UNPR vor fi prinşi cu mâţa în sac, cu atât va fi mai bine.Agăţat între un Partid Naţional Liberal, vulnerabilizat şi incapabil să mai susţină eficient o campanie prezidenţială de succes, şi o majoritate în jurul PSD, vulnerabilizată şi ea, preşedintele Klaus Iohannis nu va mai putea beneficia, pentru a rezista până la sfârşitul primului mandat, decât de acele instituţii de forţă pe care, în mod constituţional, le poate controla. Şi mă refer, în special, la principalele două servicii secrete. SRI şi SIE. Dar preşedintele Klaus Iohannis, după cum am observat, refuză să folosească aceste servicii în folos propriu. El cel mult beneficiază de ajutorul acestora atunci când serviciile catadicsesc să îl dea. Numai că mărul este adesea otrăvit. Marele dezavantaj este că serviciile sunt în realitate conduse, nu de directorii lor politici, ci de partea operativă, care a rămas, în linii mari, neschimbată de aproape zece ani. Faptul că Traian Băsescu continuă să exercite o putere semnificativă prin oamenii pe care îi are în prim-planul serviciilor secrete, parchetelor şi justiţiei, nu face decât să o ajute în proiectul ei pe Laura Codruţa Kovesi. Pentru că, din perspectiva bătăliei pentru prezidenţialele din 2019, Traian Băsescu nu prezintă niciun pericol. Constituţional, el nu mai poate candida. Ca atare, poate deveni un excelent aliat", mai spune el.

"Eu unul, dacă aş fi Laura Codruţa Kovesi, m-aş pregăti să-i spulber pe toţi. Şi aş avea toate şansele să reuşesc", mai zice SRS.

Vezi si: Stratfor: Romania se uneste cu Moldova. Rusia se va destrama

Vezi si: Seful Jandarmeriei a fost demis

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.